Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Лош сон доведува до срцеви заболувања.

Една нова студија покажа дека кај возрасните кои спијат премногу или малку, може да има процес на "стврднување" (калцификација) на артериите, што е почетна фаза на срцева болест.

"Голем број луѓе - околу една третина или една четвртина од населението - имаат проблеми со спиењето: или со недостаток на траење или со слаб квалитет на спиење", вели еден од авторите на студијата, д-р Чан-Вон Ким од Медицинскиот факултет на Универзитетот Сункункван во Сеул, Јужна Кореја.

Експертите го проучуваа квалитетот на спиењето 47 илјади мажи и жени, чија просечна возраст беше 42 години. Субјектите пополнија специјални прашалници, детално опишувајќи го квалитетот и времетраењето на спиењето, а паралелно, тие беа тестирани за присуство во крвни садови што доведоа до срцето на калцифицирани плочи - ранен знак за идната срцева болест.

Анализирањето на личните податоци, научниците утврдиле дека просечното времетраење на спиењето кај субјектите било 6,4 часа, а 84 проценти од пациентите сметале дека спијат доволно добро. Оние кои спиеле 5 часа или помалку на вечер, експертите ја идентификувале групата "кратко спиење", а оние кои спиеле 9 часа и повеќе паднале во групата "долго спиење".

Пациентите од групата со кратки спиеја забележале 50 проценти повеќе калциум во коронарните артерии отколку оние кои спиеле 7 часа. И кај претставниците на групата "долг сон", содржината на калциум во садовите беше веќе 70% повисока во споредба со оние кои имале нормално времетраење на спиењето.

"Содржината на калциум во садовите, како што е утврдено со компјутеризирано томографско скенирање, е сигурен индикатор за веројатноста за васкуларна калцификација и формирање на плака во коронарните артерии кои доведуваат до артериосклероза . Колку е поголема концентрацијата на калциум, толку е поголема шансите за срцев удар во иднина ", рече д-р Ким.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .