Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Лекарите го споредуваат стресот на работа со пушењето

Една заедничка студија спроведена од научници од Универзитетот Стенфорд и Харвардската бизнис школа, покажа дека стресот што се доживува на работа, во неговите деструктивни ефекти врз човековото здравје е сосема споредлив со опасноста од пасивно пушење.

Експертите спроведоа сеопфатна анализа на 228 трудови на оваа тема и ги испитаа 10-те најштетни фактори со кои се соочуваат вработените на работното место и влијаат врз нивното физичко и ментално здравје, подложноста на разни болести и морталитет.

Студијата откри дека огромен процент на работници не обрнуваат внимание на нивната внатрешна состојба. На пример, беше откриено дека оние кои се плашиле да ја изгубат својата работа биле 50% со поголема веројатност да имаат лошо здравје. Ризичната група, исто така, вклучуваше и вработени кои имале семејни конфликти, оние кои се чувствуваа несигурни на работното место и оние кои работеа премногу и каде што имаше прекумерни барања за вработените. Каде што на вработените беа поставени прекумерни барања, експертите забележаа зголемување од 35% на шансите за сериозни болести.

Во принцип, научниците го проценуваат негативниот ефект врз здравјето на факторите поврзани со стресот на работното место, не помалку од штетата предизвикана од пасивното пушење.

"Ако земете во предвид колку време луѓето трошат на работа, резултатите од нашата студија не изгледаат изненадувачки", вели еден од авторите на студијата, Џоел Го, доктор по бизнис администрација во бизнис школа Харвард.

Неодамна, во многу компании, работодавачите почнаа да посветуваат зголемено внимание на одгледувањето на здрави навики за живеење кај вработените, но ризикот од стрес на работното место се уште ретко се зема предвид од нив.

Сите знаеме дека стресот на работа не придонесува кон нашата радост, туку ретко размислуваме колку е штетно и опасно за нашето здравје.

Психологот Јоана Липари откри дека пациентите кои ја сакаат работата се справуваат со стрес подобро од оние кои мразат или се индиферентни на она што тие се принудени да ги прават. Таа забележува дека во вториот случај, подобро е да се префрлат на кариера на активности кои ве интересираат.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .