Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Недостаток на сон - причина за генетска инсуфициенција

Информациите дека недостатокот на спиење влијае врз здравјето не е откритие за никого. Во меѓувреме, покрај традиционалното негативно влијание врз состојбата на расположението и кожата, како и зголемување на телесната тежина, недостатокот на сон, како што стана познат неодамна, само во периодот на недостаток на спиење во период од една недела, може да предизвика сериозен неуспех во гените. Ова, пак, го зголемува ризикот од развој на оние болести чиј изглед е директно поврзан со стресот, како и имунолошкиот систем и воспалителните процеси.

На оваа одлука ќе испрати вработени на еден од универзитетите во Англија. За да го направат ова, тие спроведоа серија експерименти во кои ја оценуваа активноста на гените кај 26 волонтери кои доживеаја проблеми со нарушување на спиењето. Како резултат на тоа, беше откриено дека недостатокот на сон, како резултат на кој спиеше помалку од шест часа во текот на неделата, негативно влијаеше на работата на повеќе од седумстотини гени. Особено, овие гени покажаа намалување на активноста на минималните вредности или, обратно, до максималните вредности. Овие гени се поврзани со биолошката активност на организмот во согласност со неговиот внатрешен часовник, како и со метаболичките процеси, со функциите на имунолошкиот систем и со стрес одговор.

Шефот на експериментот што го испитуваме беше професорот Дерк Јан-Дижк, кој претходно го опиша спиењето како "здравствен столб", сличен на физичкиот напор и диетите. Професорот истакна дека недостатокот на спиење предизвикува многу проблеми кои влијаат врз целокупното здравје. Покрај тоа, тој истакна дека масата на студии спроведени во поддршка на оваа теорија укажува на присуство на врска со прекумерна тежина и дијабетес , со појава на кардиоваскуларни болести и намалување на когнитивната функција, вклучувајќи го и влошувањето на будноста и појавата на ментални нарушувања.

За да се процени активноста на гените, научниците извршиле анализа во крвта на учесниците во експериментот РНК, за што, по една недела во начинот на недостаток на спиење, субјектите мораа да бидат во состојба на будење во период од 40 часа. Во ова време, примероците од РНК биле земени на секои три часа. Резултатите добиени со земање примероци се споредуваат со оние добиени од контролната група. Последната група, особено, ги вклучи учесниците во експериментот, кој спиеше 10 часа неделно, но се 'уште се буди до крајот на експериментот 40 часа. На крајот, откриено е дека недостатокот на сон предизвикал генски нарушувања, а исто така предизвикал и намалување на способноста за работа меѓу учесниците и нивната општа будност.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .