Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Спиењето помалку од 6 часа го зголемува ризикот од студ.

Научниците, спроведувајќи истражување, откриле дека недостатокот на спиење драматично ја зголемува веројатноста за фаќање на студ. Луѓето чие времетраење на спиењето на ноќта било помалку од 6 часа, се покажало дека се четири пати поподложни на настинки од оние кои спијат повеќе од 7 часа.

Експертите инјектирале типичен ладен вирус во телото на 164 волонтери и ја проучувале нивната способност да се спротивстават на болеста. Беше откриено дека недостатокот на спиење во текот на неделата пред воведувањето на вирусот во телото се зголеми за 4,2 пати поголем од ризикот од развивање на симптоми на студ. И оние доброволци што спиеле помалку од 5 часа на ден, се разболеле 4.5 пати почесто.

Главниот автор на студијата, д-р Арик Прдер од Универзитетот во Калифорнија во Сан Франциско, рече: "Краткото дремат не е само симптоми на летаргија и раздразливост. Откривме дека недостатокот на спиење фундаментално влијае на физичкото здравје на едно лице. "

Истражувачите ја забележаа вообичаената должина на спиењето за секој волонтер една недела пред да се инјектира вообичаениот ладен вирус во нивните тела. Вирусот беше инјектиран со назални капки, а потоа експертите гледаа уште една недела за состојбата на субјектите.

Д-р Prather истакна: "Недостатокот на спиење се покажа како клучен фактор кој влијае врз веројатноста за болест на волонтери. Останатите фактори - возраста на субјектите, нивната раса, образование и приход, нивото на стрес не влијаеле врз резултатот од експериментот. Таа дури и не ја игра улогата на тоа дали се пушачи или не. Сите овие фактори беа земени во предвид, но времетраењето на спиењето беше единствениот важен параметар кој го определи конечниот резултат од тестот ".

Истражувачките материјали беа објавени во најновото онлајн издание на магазинот Sleep.

Ова е втора студија на д-р Прдер за односот помеѓу траењето на спиењето и веројатноста за настинки. Резултатите од претходната работа се совпаднаа со нови експерименти.

Други слични студии покажаа дека недостатокот на спиење има значително влијание врз Т-клетките во телото - клучен елемент на човечкиот имунолошки систем.

Коментирајќи ги резултатите, д-р Пратер рече: "Во нашето време на универзална работа, луѓето имаат тенденција да чувствуваат чувство на гордост бидејќи не спијат многу и имаат време да направат многу. Неодамнешните студии покажуваат дека е време за нас да ги напуштиме таквите стереотипи и да разбереме дека добар сон е гаранција за добро здравје ".

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .