Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Новото менингитисско вакцина ја зголемува температурата кај децата

Во Велика Британија, од 1 септември оваа година, се појави државна програма за користење на нов тип на вакцина за деца против менингитис Б. Лекарите предупредуваат родителите да се складираат со парацетамол за деца, бидејќи се очекува дека речиси половина од вакцинираните деца може да имаат треска.

Експертите наведуваат дека зголемувањето на температурата по инјектирањето на вакцината е нормална реакција на телото.

Вакцинациите на новата вакцина, наречена Бексеро, ќе им бидат дадени на децата први на возраст од 2 месеци, а потоа на 4, 12 и 13 месеци.

Со сегашната програма за вакцинација од детството, само една четвртина од децата доживуваат зголемување на температурата во рок од 48 часа по вакцинирањето. Сепак, со додавањето на нова вакцина против менингитис во тековната шема, се очекува 60% од децата да имаат треска.

Јавното здравство Англија забележува дека, во споредба со тоа колку е сериозна болеста е менингитис Б, несаканите ефекти од вакцинацијата не се многу изразени и безбедни за здравјето.

Д-р Мери Ремзи, раководител на одделот за вакцинација во Јавното здравство Англија, истакна дека земањето парацетамол ја намалува веројатноста за зголемување од 50% во температурата и го намалува непријатноста во областа каде што е дадена инекција. Таа тврди дека клиничките испитувања на Бексеро вакцината ја покажале нејзината безбедност, но родителите треба да бидат предупредени навреме за можноста за температура кај децата и потребата да се користи парацетамол кај деца во течна форма.

Температурата се зголемува до врвот 6 часа по инјектирањето на вакцината, но се толерира доста лесно и целосно застанува во рок од 2 дена по инјектирањето.

Менингитис Б инфекции се подложни на луѓе од било која возраст, но децата под 5 години се со најголем ризик. Водечките педијатри во Велика Британија претходно напишале колективно писмо до Џереми Хант, секретар на Националниот здравствен систем на земјата, барајќи Бексеро да биде воведен во националната програма за вакцинација за малите деца што е можно поскоро.

Тестот покажа дека новата вакцина штити од околу 90% од соеви на бактерии кои предизвикуваат менингитис Б, кои се наоѓаат денес во Велика Британија.

Статистички, еден од пациентите со менингитис Б умира, а останатите стануваат оневозможени за живот.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .