Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Експертите ја испитуваат ефективноста на стероидните инјекции за болки во долниот дел на грбот

Стероидните инјекции за третман на болка во лумбалниот 'рбет се користат повеќе од 50 години. Една неодамнешна студија покажа дека таквиот третман им дава на пациентите само краткорочно олеснување.

Како по правило, болката во грбот е предизвикана од формирање на интервертебрална хернија (компресија на интервертебралните дискови и стегање на јадрото на пуллинга во рбетниот канал) или, многу поретко, што произлегува од стеноза (стеснување) на 'рбетниот канал. Епидуралните стероидни инјекции често се користат за лекување на болеста. Сепак, откако неодамна ги разгледа 38 објавени студии на оваа тема, експертите не најдоа убедливи докази за ефективноста на таквата терапија.

Ефектот на стероидните инјекции е многу краткотраен, но со оваа форма на третман постои ризик од инфекција или оштетување на нервите. "

Резултатите од студијата беа објавени на 24 август во Annals of Internal Medicine.

Експертите утврдиле дека во случај на интервертебрална хернија во споредба со плацебо, стероидните инјекции даваат краткорочно намалување на болката и го намалуваат ризикот од потреба од хируршка интервенција, но на подолг рок, научниците не најдоа значајни предности од ваквиот третман.

Со спинална стеноза, ефикасноста на стероидните инјекции не беше потврдена.
Професорот Чоу објави дека обично лумбалните болки во 'рбетот самите си одат со текот на времето без никаков третман, но некои пациенти сакаат итно олеснување на страдањето.

Д-р Ник Шами од Одделот за спинална хирургија на Универзитетот во Калифорнија се согласува со заклучоците на експертите: "Не мислам дека стероидните инјекции ги оправдуваат трошоците за нив. Ние им нудиме на пациентите терапија која не дава долгорочен ефект, а подоцна може да се бараат и поодржливи методи на третман. Добро е кога алтернативните методи постојат, но мора да бидеме реални - ако некој мисли дека стероидните инјекции ќе ги ослободат од проблеми, тогаш таквото лице ќе се заблуди ".

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .