Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Седентарен начин на живот предизвикува дијабетес и рак

Сите веројатно знаат дека претежно седентарен начин на живот влијае врз здравјето. Во меѓувреме, американските и австралиските истражувачи во своите студии утврдиле дека колку повеќе лице е во седечка положба во текот на денот, толку е поголем ризикот од развој на хронични заболувања за него. Тие вклучуваат болести на кардиоваскуларниот систем, дијабетес, и, неверојатно, рак.

Истражувачите беа во можност да ги потврдат таквите тврдења со испитување на 63 илјади мажи од Нов Јужен Велс, додека возраста на испитаниците била 45-65 години. Особено, истражувачите се интересираа колку време во просек секој маж троши во седечка положба, по што тие спроведоа споредба на податоците добиени со информациите што ги имал во врска со постојните хронични болести.

Како резултат на тоа, се покажа дека оние мажи кои поминуваат помалку од четири часа на ден во седечка положба се многу помалку веројатно да се доживеат како болести како хипертензија и други видови патологии на кардиоваскуларниот систем. Ретко, дијабет е забележан меѓу нив, како што е, всушност, рак, кој не може да се каже за мажи кои седат повеќе од четири часа на ден. Во однос на највисоките стапки во студијата, се забележува кај учесниците во студијата кои поминуваат повеќе од шест часа на ден во седечка положба.

Исто така, се забележува дека индикаторите за хронични болести покажуваат многу јасна врска, која се однесува на часови поминати во седечка положба, дури и во случаи кога истражувачите ги исклучуваат факторите како што се тежината, висината, општото ниво на физичка активност, возраста, однесувањето и навиките, образованието и така натаму

"Се разбира, секогаш сме знаеле дека постои сериозен ризик за развој на хронични заболувања, што е директно поврзано со безначајноста на нивото на физичката активност", коментира Ричард Розенцранц, вонреден професор на Универзитетот во Канзас, во неговото истражување. - Во меѓувреме, како што се покажа, исто така е важно да се намали времето распределено на седиштето секогаш кога е можно. Особено, како што може да се разбере, групите со висок ризик се претставени од канцелариски работници и возачи, како што се, всушност, и други категории на работници чии активности бараат потреба од продолжено седење во текот на работниот ден. "

Треба да се напомене дека студијата не ја утврдува можноста за ширење на наодите од студијата во однос на жените, како и оние кои не сакаат да седат, но, на пример, лежат на каучот. Во секој случај, придобивките од секое движење едноставно не можат да се побијат.

Претпоставки за факторите кои предизвикуваат појава на овие болести во таков начин на живот се многубројни. Тука се истакнуваат и нарушувања во метаболизмот, како и појава на стагнација, релевантни во овој случај за циркулацијата на крвта, и многу повеќе. Покрај тоа, постојат препораки за седентарен хоби на должност. Значи, тие се состојат од паузи на час и во спроведувањето на лесни вежби, освен тоа, колку што е можно поголемо движење треба да биде вклучено во вашата активност.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .