Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Споделувањето на одговорностите за грижа за децата го подобрува квалитетот на сексуалниот живот.

Семејствата во кои брачните партнери ги делат грижата за грижа за деца подобро живеат и имаат подобри сексуални односи од оние кои не.

Експертите од Државниот универзитет во Грузија (GSU), по спроведените истражувања, утврдиле дека во семејствата каде што само жени биле вклучени во грижата за децата, односите меѓу брачните другари, вклучувајќи го и нивниот интимен живот, се далеку од идеални.

Даниел Карлсон, доктор по социологија, објасни: "Нашата студија покажа дека ако целата грижа за децата лежи само на една жена, тогаш во таквите семејства може да има проблеми меѓу брачните другари, вклучувајќи ги и оние од областа на сексот".

Научниците ги проучувале податоците за 487 брачни двојки со деца. Паровите кои беа изучувани беа поделени во три групи: семејства, каде што поголемиот дел од обврските за грижа за деца лежеа со жената; семејства, каде најчесто се мажи биле ангажирани кај деца; семејства каде сопружниците подеднакво учествувале во воспитувањето на децата.

Во исто време, експертите анализираа квалитетот на семејни односи на брачните другари: општо задоволство од семејниот живот, конфликти, фреквенција и хармонија на сексуалните односи.

Истражувачите откриле дека најнискиот квалитет на семејни односи и сексуален живот биле во семејства каде што бремето на одговорноста за грижата за децата лежело со жената.

Што се однесува до втората група, изненадувачки е што мажите, за разлика од жените, можат да се грижат за грижата за децата без какви било негативни последици за односите меѓу брачните другари во семејството.

Односот меѓу брачните другари беше добар и во семејствата, со таканаречениот егалитарен стил на однесување - каде што одговорностите за грижата за децата беа еднакво распределени меѓу мажот и жената.

Даниел Карлсон ќе спроведе дополнителни истражувања во блиска иднина за да идентификува механизам кој објаснува зошто модел на егалитарни семејства може да го подобри квалитетот на животот на сопружниците и да ги подобри нивните сексуални односи. "Сакаме да дознаеме зошто поделбата на одговорностите во семејството има таков позитивен ефект врз односите на брачните другари", рече научниците.

Резултатите од студијата ќе бидат објавени на 110-тата годишна конференција на Американското социолошко здружение (ASA).

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .