Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Средовечните луѓе ја добиваат војната за деменција

Една неодамнешна студија спроведена на Универзитетот во Кембриџ покажа дека "епидемијата на деменција" предвидено во 90-тите години на минатиот век не дојде. Ова се случило поради фактот што сегашната генерација на средовечни луѓе радикално ги променила своите навики и станала поодговорна кон нивното здравје, особено да пушат помалку и да јадат поправилно.

Научниците предвидуваат дека бројот на пациенти со деменција ќе достигне 884 илјади луѓе до 2011 година, но вистинскиот број на случаи од ова време изнесува 670 илјади. И покрај предвидувањата на експертите дека 8,3% од луѓето над 65 години ќе бидат дијагностицирани со деменција , всушност, денес има 6,5% - колку што во 90-тите.

Експертите од Универзитетот во Кембриџ сметаат дека претходните предвидувања се базирани на неточни претпоставки. Како што професорот Керол Брајн од Кембриџ Институтот за јавно здравје изјави: "Застарените студии кои го предвиделе претстојното појавување на" епидемија на деменција "ја изгубиле нивната важност денес, бидејќи тие не ги земале предвид факторите како што се промени во очекуваниот животен век, подобрена здравствена заштита и повеќе здрав стил на животот. Нашите сегашни податоци покажуваат релативно оптимистичка слика за иднината ".

Истражувачите веруваат дека главниот придонес за забавувањето на развојот на деменцијата е направен од појавата на класа на луѓе кои се грижат за своето здравје: кои се вклучени во спортот, кои не пушат и кои јадат право. Ова уште еднаш докажува дека релативно едноставните промени во општеството можат радикално да ги намалат постојните ризици.

Во исто време, д-р Тара Спиерс-Џонс од Универзитетот во Единбург верува: "Бројот на луѓето над 85 години и кои се на максимален ризик за развој на болеста постојано се зголемува. Според тоа, бројот на пациенти со деменција ќе се зголеми. Потребна е дополнителна работа за проучување, превенција и лекување на деменција. "

Резултатите од студијата беа објавени во списанието Лансет неврологија.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .