Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Долгиот работен ден води до мозочен удар.

Една неодамнешна голема студија спроведена на три континенти и организирана од научници од Универзитетскиот колеџ во Лондон, покажа дека луѓето кои работат 55 часа неделно имаат 33% поголема веројатност да добијат апоплектен мозок од оние кои работат 35-40 часа. Тие, исто така, се зголеми за 13% веројатноста за појава на коронарна срцева болест.

Добиените резултати се исклучително важни за земјите каде традицијата е формирана да се трошат на работа речиси цело време: од раните утрински часови до доцните вечери и често се појавуваат во канцеларијата и за време на викендите.

Истражувачите, кои ги објавија резултатите во медицинското списание "Лансет", изјавија дека сé уште не можат категорично да тврдат за директна врска помеѓу многу часови работа и развој на мозочен удар, но постои одредена корелација и е поголема, толку повеќе луѓе трошат време во канцеларијата.

"Ненадејна смрт од удар за време на напорна работа најверојатно е предизвикана од повторени реакции на организмот на настанатите стресови", рекоа научниците. "Покрај тоа, додадениот ризик е ниската физичка активност на работохолиците". Експертите, исто така, ја истакнаа честата употреба на алкохол од страна на оние кои работат долго и тешко.

Научниците спроведоа околу 17 студии, студирајќи за 7 години состојбата на 530 илјади мажи и жени. Беше откриено дека ризикот од мозочен удар се зголемува за 1,3 пати за оние кои работеле повеќе од 55 часа неделно во споредба со оние кои се придржувале на стандардната работна недела - 35-40 часа. Анализирајќи ги податоците, експертите се обиделе да исклучат други фактори кои влијаат на мозочниот удар : пушење, алкохол, степен на физичка активност, присуство во времето на проучување на други хронични заболувања.

Беше откриено дека колку подолго работната недела, толку е поголем ризикот од апоплексија. Оние кои работеле во опсег од 41 до 48 часа неделно ја зголемуваат веројатноста за мозочен удар за 10%, а за оние кои поминале во канцеларија од 49 до 54 часа, ризикот се зголемил за 27%.

Европската директива препорачува ограничување на работната недела до 48 часа, но многу земји го игнорираат овој совет. Во Турција има максимален процент од оние кои работат повеќе од 50 часа неделно (43%), а во Холандија процентот на такви луѓе е минимален (помалку од 1%).

Многу експерти се согласуваат дека за повеќето луѓе е тешко или невозможно да ги намалат работните распореди. Во такви случаи, тие советуваат да го надоместат негативниот ефект на долгата работна недела со спорт и исхрана. Со здрав начин на живот, не е толку важно колку долго треба да работите.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .