Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дали дојде депресија? Тоа е време да се сретнеме со пријателите

Научниците од Универзитетот во Манчестер утврдија дека популарната мудрост вели дека комуникацијата со пријателите кои се депресивни исто така ризикуваат да падне во таква состојба, најверојатно, не одговара на вистината. Тие откриле дека има ментално здрави пријатели околу нив, луѓето во состојба на депресија можат брзо да заздрават од својата болест. Во исто време, оние кои се здрави и комуницираат со лице кое е депресивно, не презема никакви ризици.

Истражувачите го проучувале однесувањето на околу 2 илјади студенти на американските универзитети и гледале како нивното однесување влијае на едни со други, користејќи модели слични на оние кои се користат за да се земе предвид ширењето на заразни болести во големите маси на луѓе. Наодите се објавени во денешното издание на Зборникот на Кралското друштво Б.

Експертите откриле дека депресии не се пренесуваат на други луѓе како грипот. Во исто време, ако лицето кое е подложно на депресија беше опкружено со здрави пријатели, тоа ќе го намали ризикот од развој на болеста за половина и ќе ја зголеми веројатноста за лекување депресија во рок од половина година за 6-12 месеци.

Еден од авторите на студијата, предавач на Универзитетот во Манчестер, д-р Томас Хаус, рече: "Добивме многу важни резултати: општеството е ефикасен третман за депресија . Потребни се повеќе истражувања, но можеби сме нашле низок трошок, кој не е колатерален метод на лекување користејќи социјални врски ".

Според резултатите, поттикнувањето на развојот на пријателски контакти во општеството може да го намали процентот на депресивни состојби, бидејќи здрави луѓе не се ставаат во ризик контактирајќи со оние кои се депресивни, а тие имаат можност да се ослободат од болеста, опкружени од здрави луѓе.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .