Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Paleo Исхрана: Дали cavemen навистина јаде во право?

Денес, палео диетата (од грчката. Палаус - древна) има илјадници приврзаници ширум светот и се раководени од едноставна логика: типот на храна што беше оптимален за нашиот метаболизам, кога живеевме во пештери, најверојатно е најефективниот и дена

Примитивните луѓе биле ловци и собирачи и јаделе месо, риба, зеленчук и бобинки. Нивната исхрана не содржи млечни производи, леб и житарици - сето тоа се појави многу подоцна како резултат на земјоделската револуција. Според современата теорија на еволуцијата, тоа е високо-протеинска исхрана на древни луѓе што доведоа до интензивен развој на нивниот мозок и дозволија човештвото да преземе водечки позиции во светот на животните.

Но, една неодамнешна студија на Универзитетскиот колеџ во Лондон ги постави сомнежите околу овој аргумент. Се чини дека пештерите не се одземени од привилегијата за конзумирање јаглени хидрати. Напротив, за брзиот развој на мозокот, првите луѓе мораа да јадат големи количини на растенија што содржат скроб.

Професорот Марк Томас верува дека јагленохидратите треба да бидат "заслужено вратени" на исхраната од палео, бидејќи, најверојатно, тие, кои заедно со потрошувачката на месо, дозволија едно лице да стане доминантен поглед на планетата.

"Раширената дебелина и метаболните заболувања поврзани со неисхранетоста го стимулираа интересот за палео диети", вели професорот Томас. "Сепак, имаме многу малку информации, што е квантитативно палео-диета, а информациите што се даваат на јавноста за ова прашање се крајно контроверзни. Идејата за јадење храна за која нашиот организам е прилагодена со еволуцијата е одлична, но ако купите типична книга за палео диетата, тогаш неговата содржина најверојатно ќе биде комплетна профанација. Имаме многу малку идеја како нашите предци всушност јадеа. "

Диете Paleo се појави во 60-тите години на минатиот век и се засноваше на претпоставката дека кога примитивните луѓе научиле да прават камени алатки и да ловат животни, тие масовно се префрлија од јадењето влакна и растенија до јадење месо.

Се верува дека транзицијата кон исхраната на месото доведе до забрзан развој на мозокот на првите луѓе, но професорот Томас е убеден дека ова е резултат на комбинација на два фактора: зголемување на внесот на протеини и појава во ензимите за производство на скроб во човечкото тело (во плунка и панкреас).

"Јаглехидратите од зеленчук и месото во исхраната на пештери направија заеднички придонес за човечката еволуција", рече професорот.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .