Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Официјалните претставници на Министерството за здравство се обидуваат да објаснат зошто стапката на смртност во земјата се зголемува

Статистичките податоци покажуваат дека стапката на смртност во земјата се зголемува. Претставниците на Министерството за здравство го објаснуваат ова со дејство на неколку фактори.

Од нив може да се идентификува:

 • смрт поради несреќа;
 • самоубиство;
 • широко распространет алкохолизам;
 • зголемувањето на животниот век во последниве години, што доведе до структурни промени кај населението (има повеќе постари лица).

За да се знае целосната слика за причините за оваа алармантна информација за јавноста, министерот за здравство формира посебна комисија. Таа доби статус на меѓусекторска. Тоа вклучуваше не само лекари, туку и специјалисти кои се занимаваат со проблемите на демографијата.

Експертите заклучија дека трагичната вистина функционира - начинот на живот на граѓаните и нивните лоши навики влијаат на целокупната смртност. Ова е светска практика. Според извештајот на СЗО, до 60% од населението умира од социјални причини во светот.

Посебно внимание треба да се посвети на анализата на фактот на нагло зголемување на бројот на смртни случаи помеѓу декември 2014 и април 2015 година. Ова е време на највисок бран на епидемијата на грип. САРС, исто така, придонесоа. Покрај тоа, како што велат експертите, смртноста по епидемијата останува висока неколку месеци. Последиците од компликациите се засегнати.

Министерството за здравство, пак, ги насочува сите напори за реорганизирање на сегашниот систем на контрола за масовни епидемии на настинки и грип. Главната работа што треба да се постигне е сериозно враќање од вакцинацијата на населението.

Министерството за здравство подготви цел пакет дополнителни мерки со кои ќе се намалат ужасните бројки за растот на стапката на морталитет. Министерството воведува месечен мониторинг режим кој овозможува брза реакција на нивото на медицинска нега што се обезбедува на населението. Листата за контрола вклучува 8 главни причини за смртта на граѓаните. Ова е:

 • сообраќајни несреќи;
 • исхемична болест;
 • туберкулоза ;
 • смртност кај новороденчињата;
 • респираторни заболувања;
 • цереброваскуларни болести;
 • болести на дигестивниот систем;
 • неоплазми.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .