Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Тестостерон терапијата го зголемува животниот век на мажите во старост

Реставрацијата на нивоата на тестостерон кај постарите мажи до нормалните вредности преку употреба на гелови, закрпи или инјекции може да го намали ризикот од срцев удар, мозочен удар и намалување на смртноста од голем број други болести. Научниците дошле до овој заклучок, откако спровеле голема студија.

Исто така, беше откриено дека оние мажи кои примале терапија, но чие ниво на тестостерон не може да се зголеми на нормални вредности, не го добиле целосниот ефект од третманот. "Ова е прва студија која покажа дека позитивниот ефект на терапијата се постигнува само во случаи кога се употребуваат соодветни дози на лекот и се враќа тестостеронот на потребното ниво", рече еден од авторите на студијата, професорот Rajat Barua од Универзитетот во Канзас, САД. Тој додаде: "Кај пациенти кои, и покрај третманот, нивото на тестостерон останало ниско, не забележавме намалување на бројот на срцеви напади и мозочни удари, и генерално тие не добиле значајни придобивки од терапијата".

Студијата може да влијае на исходот од неодамнешните спорови во врска со придобивките и ризиците од терапијата со тестостерон, особено за спречување на срцеви заболувања. До денес, медицинската заедница не ги убедила податоците од клиничките експерименти што ја поддржуваат оваа или таа гледна точка.

Во почетокот на 2015 година, Американската администрација за храна и лекови (ФДА) ги предупреди лекарите за опасноста од предозирање за време на терапијата со тестостерон и можно зголемување на ризикот од срцев удар и мозочен удар за време на третманот.

Новата студија опфати 83 илјади мажи на возраст над 50 години кои биле дијагностицирани со ниско ниво на тестостерон и биле лекувани од 1999 до 2014 година. Истражувачите ги разделиле пациентите во три клинички групи:

  1. чиј третман ги врати нивоата на тестостерон во нормала;
  2. кои примаа терапија, но тестостеронот остана намален;
  3. кој тестостерон бил намален и тие не биле подложени на третман.

Најострен контраст во резултатите беше забележан помеѓу 1-та и 3-та група.

Резултатите од првата група беа најимпресивни: по терапијата со тестостерон за време на периодот на набљудување (во опсег од 4,6 до 6,2 години), морталитетот во групата се намалил за 56%, ризикот од срцев удар - за 24%, ризикот од мозочен удар - за 36%.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .