Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Машкото користење на спортски додатоци во исхраната доведува до пореметувања во исхраната.

Со цел да "мода" идеално тело за себе, аматерските спортисти почнуваат да консумираат додатоци во исхраната во големи количини. Тие го прават тоа апсолутно неконтролирано. Многумина дури и не се консултираат со нивниот лекар.

Канаѓаните научници, заинтересирани за овој проблем, спровеле анкета меѓу 195 мажи кои земале додатоци во последниве месеци. Возраста на испитаниците се движеше од 18 до 65 години. Сите испитаници редовно ја посетуваа салата.

Беше можно да се открие дека речиси 40% од овие спортисти се префрлија на употреба на адитиви за храна. Покрај тоа, со текот на времето тие ги јаделе се повеќе и повеќе. Секоја петтина ја заменила својата вообичаена храна. Интересно е што 29% од мажите знаат и разбираат дека му нанесуваат штета на нивното тело и затоа чувствуваат чувство на непријатност. Од испитаниците, 3% имале сериозни проблеми со црниот дроб и отишле во болница. Проблемите настанаа, се разбира, врз основа на употребата на спортска исхрана.

Научниците, кои ги интервјуирале мажите, дознале што ги тера да ги користат додатоците на таков несоодветен начин. Еве ги главните фактори:

  • не е доволно мускулно тело;
  • ниска самодоверба;
  • желба да се допаѓа женскиот пол;
  • не според современиот концепт на машкост.

Таквите, благо речено, нездравите тенденции се предизвикани од досадно рекламирање на спортска исхрана, која паѓа на посилниот пол и не им дава мир на луѓето. Научниците веруваат дека многумина почнуваат да ги преценуваат барањата за тоа како изгледаат. Како резултат на оваа искривена слика, зголемен приход на спортска исхрана. Значи мажите мислат дека стануваат машки.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .