Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ако еден тинејџер е вклучен во спортот, тогаш во иднина тој има помал ризик за развој на дијабетес.

Англиските научници кои работат на Универзитетот во Ексетер откриле дека физичката активност за време на адолесценцијата има големо влијание врз превенцијата на дијабетесот.

Токму на 13-годишна возраст, физичките вежби се најефективни за да се избегне инсулинска резистенција во иднина и да не се разболат со тип 2 дијабетес. Физичката активност на 14-16 години не дава таков ефект.

За да се направи таков заклучок, научниците ја следеа состојбата на 300 деца. Нивната возраст била 9-16 години. Измерена инсулинска резистенција. Експериментално е утврдено дека 13-годишниците, кои биле активно вклучени во спортот, имале понизок ризик за висок крвен гликоза за 17%. За адолесцентите кои се 14,15 и 16 години, разликата се намалува постепено во период од 3 години.

Никој не тврди дека физичката активност е корисна во 16, не помалку од 13, но наодите дека научниците од Англија ќе им помогнат на докторите во развојот на ефективни превентивни мерки за борба против дијабетесот, почнувајќи од адолесценцијата.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .