Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Терапија со темнина - како начин за враќање на видот

Во некои случаи, реставрацијата на видот е едноставна, всушност, неговата загуба. На оваа изјава се наведуваат мислењата на научниците, врз основа на податоците од добиеното истражување, поставени во пресрет на Тековната биологија. Особено, списанието наведува дека истражувачите испитувале мачиња кои имале оштетување на видот во вид на амблиопија. Пред и по набљудувањето, животните биле чувани во апсолутна темнина десет дена.

Според истражувачите, Доналд Мичел и Кевин Дафи од канадскиот универзитет Далхузи, ефектите на темнината делуваат како фактор на рехабилитација за одредени компоненти на визуелниот систем. Последователно, ефектот на темнината доведува до враќање на функциите во периодот на нејзиниот почетен развој, во кој се карактеризира со најголема флексибилност.

"Врз основа на ова, се утврдува можноста за зголемување на пластичноста на мозокот, како и елиминирање на визуелните нарушувања како амблиопија без употреба на опојни дроги", вели Кевин Дафи. "Поради потопување во апсолутна темнина, како што е претпоставувано, мозокот врши визуелен исцедок, што му овозможува подоцна да дојде до такво неверојатно закрепнување".

Амблиопија е вистинска дијагноза на редот за 4% од светската популација, и оваа болест се развива на самиот почеток на животот, односно во моментот кога и двете очи не гледаат подеднакво добро. Недостатокот на третман предизвикува премин од таква нерамнотежа кон трајно губење на видот.

Новиот експеримент во прашање беше спроведен со студија на мачиња кои имале оштетување на видот во форма на амблиопија, а во својот процес беше планирано лишување на животните од нивниот поглед во едно око. Потоа, животните паднаа во темнина, а тоа беше тоа што последователно доведе до брзо и длабоко закрепнување. Под претпоставка на истражувачите, обновувањето го утврди губењето на неурофиламентите, поради што се регулираат визуелните процеси. Отсуството на стабилизирачки елементи ја определува слободата на визуелниот систем од регенерација.

Додека истражувачите се убедени, терапијата со помош на темнината може да биде ветувачки метод за лекување на деца дијагностицирани со амблиопија. Во меѓувреме, во секој случај, важна поента е тоа што специјалистите ги утврдуваат корените на болеста што се појавиле, и покрај тоа, ова ќе осигура дека темното око не е оштетено од третманот за второто око и, соодветно, дека овој метод на третман не му наштетува на нормалното функционирање.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .