Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Барањето за антибиотици на новата генерација ќе се спроведува на дното на Тихиот Океан

Оваа есен, персоналот на Универзитетот во Абердин планира експедиција, чија цел ќе биде потрагата по антибиотици. Особено, експертите планираат да го користат за овој Тихиот Океан, на дното на кој може да помогне да се најдат хемикалии уникатни во нивните специфики. Нивната употреба, пак, ќе даде можност да се направи развој на лекови кои одговараат на новата генерација. Оваа информација дојде од една од руските публикации, осврнувајќи се на Би-Би-Си.

Значи, стана познато дека океанските ровови имаат организми, чија употреба потоа овозможува производство на антибиотици. Во исто време, секоја депресија се карактеризира со присуство на свои посебни групи на организми, кои во секој случај се разликуваат од организми од други шуплини и места. Оваа уникатност се објаснува со целосно изолирање на овие организми едни од други. Нешто порано, веќе се добиени првите од примероците, врз основа на кои научниците дојдоа до заклучок дека потенцијалот на овие места е исклучителен во однос на идентификацијата на вредни видови микроорганизми во нив.

Научниците истакнуваат дека пребарувањата исто така ќе се спроведуваат во оние депресии кои се концентрирани долж брегот на Нов Зеланд. Покрај тоа, тие се заинтересирани во водите на Норвешка и Антарктикот во оваа насока. Научниците забележуваат дека по собирањето примероци во областите наведени погоре, тие планираат да растат со помош на уникатни габи и бактерии. Ова, пак, ќе обезбеди можност за последователен развој на медицинските препарати. Времетраењето на истражувачката работа ќе изнесува 18 месеци, додека откривањето на било кој вреден примерок, според уверувањата на научниците, во текот на следната деценија, ќе бидат достапни нови антибиотици.

Патем, од страна на експерти, речиси е едногласно дека отсуството на антибиотици на новата генерација за 10-20 години ќе доведе до "антибиотска апокалипса". Соодветно на тоа, со ова се подразбира дека лековите достапни денес од ова време едноставно нема да се справат со инфекции. Често овој проблем е поставен на исто ниво со заканата од глобалното затоплување.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .