Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ботокс може да биде алтернатива на хемотерапијата за рак на стомакот

Неверојатно откритие беше направено од страна на меѓународна група истражувачи за истражување на ракот. Како што се покажа, Ботокс, познат како алатка што се користи во козметологијата, е безбеден, ефтин и, подеднакво важен, ефикасен застапник во третманот на ракот.

Ботокс е помалку токсичен и поефтина алтернатива во споредба со методите на лекување против ракот, а неговата употреба чини речиси никакви несакани ефекти. Како дел од студијата, научниците од Јапонија, Норвешка, САД и Германија ја проучувале улогата што ја игра човечкиот нервен систем во развојот на ракот. Беше откриено дека вагусниот нерв игра водечка улога во влијанието врз растот на туморите на желудникот преку ослободување на невротрансмитер.

Имајте на ум дека невротрансмитер е таква хемиски биолошки активни супстанции, поради што електричниот импулс се пренесува од нервната клетка преку синаптичкиот простор помеѓу невроните, вклучувајќи го и мускулното ткиво од невроните. Да се ​​биде во пресинаптичен крај, нервниот импулс предизвикува ослободување на медијатор во синаптичката пукнатина. Постои реакција на молекули на медијатори и специфични рецепторни протеини на клеточната мембрана, со што се создава синџир на биохемиски реакции. Трансмембранската струја на јони се менува и затоа се случува деполаризација на мембраната, а тоа, пак, го формира процесот на појава на акциониот потенцијал.

За да се ограничи растот на туморот, тим од истражувачи започнале такви методи на тестирање, што би претставувало пречка за влијанието на сигналите од овој нерв кон туморот. Професор на Универзитетот во Норвешка го забележува следново:

"Откривме дека со отстранување на ефектот на нервот, матичните клетки на ракот се потиснати, што го прави возможно да се постигне третман и спречување на рак".

Тимот спроведе четири методи, со што се овозможи можноста за кршење на врската помеѓу формирањето на туморот и нервот. Ова е:

  • ваготомија - хируршка процедура за дисекција на гранката или главниот багажникот на вагусниот нерв за кој станува збор;
  • администрација на лекови за блокирање на рецепторот на невротрансмитер;
  • воведување на локална инјекција на Ботокс за блокирање на процесот на ослободување на невротрансмитер;
  • "Нокаут" на рецепторниот ген.

Природно, се поставува прашањето која од овие методи покажа најголема ефикасност во обезбедувањето на прекин на врската помеѓу нервот и туморот. Во принцип, секој од овие методи покажа одредена ефективност, но ефектот беше најизразен кога вршеше ваготомија и користеше ботокс. Овој ефект беше, барем, неочекуван за истражувачите, особено за успешниот резултат на Ботокс.

"Ние се стремиме да претпоставиме дека таквиот третман може да биде ефикасен во борбата против ракот, со директен ефект врз матичните клетки на ракот". Како дополнителна корист од Ботокс, исто така се смета дека за таквиот третман престојот на пациентот во болницата е потребен само за неколку часа. "

Се разбира, читателите може да бидат заинтересирани за прашањето за тоа што предизвикало употребата на ботокс во таков ефект врз рак, кој го диктирал овој избор. Постои и одговор на ова.

"Откривме дека невротрансмитерниот ацетилхолин е главен медијатор кој има влијание врз растот на туморот. Добро познат факт е дека Ботокс има блокаторски ефект врз ослободувањето на овој невротрансмитер од нервните завршетоци. Соодветно на тоа, по аналогија со парализата на мускулите на лицето, ефектот на Ботокс во оваа област беше искористен, тоа е "во мало" да ја разгледа идејата со нејзината примена ".

Како што веќе беше забележано, Ботокс е помалку токсичен и помалку скап во споредба со повеќето традиционални методи кои се користат во борбата против ракот, а со тоа и со минимум несакани ефекти.

Во меѓувреме, и покрај една таква оптимистичка можна слика за третманот на ракот на желудникот, истражувачите сметаат дека е подобро ако таквиот третман се користи во комбинација со хемотерапија. Канцерскиот тумор станува поранлив поради влијанието врз нервот, па затоа се зголемува ефикасноста на користењето на хемотерапијата во нејзината адреса.

Ботокс, исто така, може да се смета како дополнителен метод на третман кој се користи кај оние пациенти кај кои хемотерапијата немал посакуван ефект или кои не сакаат да го лекуваат ракот со хемотерапија. Таквиот метод може исто така да биде корисен и ракот "го оневозможува" стомакот (односно буквално стана неработен).

"Можно е ваквиот ефект да се примени и на други сериозни тумори, бидејќи истражувањето во оваа област треба да продолжи, бидејќи таков неочекуван резултат може да се гледа како дефинитивен чекор напред во лекувањето на ракот на желудникот".

Во моментов, истражувачите ќе го следат статусот на двајца пациенти од Норвешка дијагностицирани со рак на желудник, користејќи го овој метод на изложеност.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .