Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Алцхајмерова болест: општа состојба, резултати и проблеми на истражување

Алцхајмеровата болест е прилично честа дијагноза за постарите луѓе ширум светот, згора на тоа, речиси секој ден може да се сретнете со оваа или онаа информација за оваа тема, вклучително и во вестите. Научниците од целиот свет работат на изнаоѓање превентивни мерки и начини за лекување на оваа сериозна болест. Речиси 36 милиони пациенти во светот имаат дијагностицирана Алцхајмерова болест, а со тоа и прашањето "Дали има некој напредок?" Во овој вид на пребарување, како што е јасно, во никој случај не ја губи сопствената важност.

Малку за статистиката

Во САД, скоро 5 милиони луѓе на возраст од 65 и повеќе години мора да живеат со Алцхајмерова болест, од кои повеќето се жени. Се проценува дека до 2050 година оваа бројка ќе достигне 16 милиони. Алцхајмеровата болест првпат беше опишана во 1906 година како една од најчестите форми на деменција. Оваа болест се карактеризира со проблеми со меморијата и размислувањето, што исто така влијае на однесувањето на пациентите.

Највисока преваленца на Алцхајмеровата болест е забележана на возраст од 65 години и постари, но исто така е забележано дека на возраст од 40-50 години, многу пациенти развиваат рани знаци кои укажуваат на претходен развој на болеста. Покрај тоа, болеста е прогресивна, односно симптомите, кои првично се манифестираат во слаба форма, само се влошуваат со текот на времето, достигнувајќи ја формата каде што пациентот повеќе не може да одговори на сè што се случува наоколу, покрај тоа, ја губи способноста за репродукција на говорот .

Сегашната распространетост на Алцхајмеровата болест го прави за САД шестата болест на листата на водечките причини за смртност, бидејќи секоја година убива се повеќе и повеќе луѓе со "претекнување" на статистиката на смртност од рак на дојка и рак на простата во комбинација.

Постојат третмани одобрени во САД врз основа на земање на одредени видови на храна и лекови за лекови за Алцхајмерова болест. На пример, тоа е мемантин и холинестераза инхибитори, со кои можете да постигнете подобрувања во борбата против проблемите поврзани со меморијата и размислувањето. Во меѓувреме, таквите лекови се само помош во одредена регулација на симптомите, додека не постои начин за лекување на самата болест.

Тоа е, и покрај фактот дека оваа болест е во "ТОП-10" причините за смртта, таа е единствената меѓу целата листа, што е невозможно да се влијае. Според тоа, таков ефект, во отсуство на јасни интервенции, станува невозможен или со забавување на прогресијата, или со целосно запирање на прогресијата, или со спречување на болеста како таква. И ова не се должи на фактот дека не се прават обиди за постигнување на барем некој успешен резултат. На крајот на краиштата, само во изминатиот месец, истражувањата на научниците им овозможија да ги обноват оштетувањата во учењето и меморијата кај глувците, откриено е дека дефицитот на витамин Д може да го зголеми ризикот од деменција кај пациентите, добиен е модел на ДНК метилација во мозокот поврзан со развојот на Алцхајмеровата болест.

Како и со било која друга болест, точното познавање на причините кои го поттикнуваат развојот е клучот за одредување на превентивни мерки и третман. Слично на тоа, оваа шема се однесува на Алцхајмеровата болест.

Општи податоци за истражување

Врз основа на минатото истражување, познато е дека Алцхајмеровата болест се развива под таква состојба, што два типа на абнормални структури во мозокот, а тоа се специфични плаки и заплетки, оштетување и уништување на нервните клетки, а со тоа предизвикува нарушена меморија, развој на однесувањето на абнормалности поврзани со размислување.

Искуството, исто така, покажува дека процесот на развој на Алцхајмеровата болест започнува долго пред почетокот на симптомите, што укажува дека оваа болест е најмалку една деценија. Според тоа, се претпоставува дека е можно да се добие претходна интервенција која би имала значително влијание врз прогресијата на болеста, особено ако користи мерки на терапија кои делуваат директно на овие абнормални структури кои потоа се детектираат во Алцхајмеровата болест во голем број во мозокот пациенти.

Исто така, се претпоставува дека ако процесот на акумулација на амилоид делува како фактор на движење во развојот на Алцхајмеровата болест, тогаш може да биде корисен, како третман, поради што ќе се намали производството на бета-амилоид или неговата деградација, особено ако ги користите што е можно порано.

Резултатите од некои студии укажуваат на тоа дека начинот на живот на пациентот треба да се смета како фактори кои го поттикнуваат развојот на болеста, односно начинот на живот е движечката сила зад појавата на плаки и заплетки, чие присуство, како што е наведено, е важно за Алцхајмеровата болест. На пример, врз основа на резултатите од истражувањето на Универзитетот во Филаделфија, познато е дека хроничната депресија на спиењето може да биде главната причина за развојот на овие абнормални структури во мозокот. Резултатите од друга студија покажуваат дека, поради редовна употреба на кофеин, процесот на формирање на замрзнувачи може да се прекине. Покрај тоа, повторно, врз основа на релевантни студии, се знае дека потрошувачката на пржено месо во храната може да предизвика развој на плаки.

Алцхајмерова болест и гени

Неодамна, се откриени докази за врската помеѓу болеста во прашање и гените. Особено, резултатите од истражувањето во оваа област посочија дека повеќето случаи на рана манифестација на болеста се наследни, односно е прашање на фамилијарна Алцхајмерова болест. Фамилијарна Алцхајмерова болест може да биде предизвикана од една од многуте форми на генетски мутации пронајдени во хромозомите 1, 14 и 21. Истражувачите откриле дека овие генетски мутации може да дејствуваат како причина што предизвикува развој на абнормални протеини во мозокот. На пример, со мутации во хромозомот 21, може да се формира абнормален амилоиден прекурзорски протеин.

Врз основа на наодите од истражувањето на Алцхајмеровата, истражувачите од Националниот институт за стареење имаат појасна слика за тоа како абнормалностите во мозокот предизвикуваат рано почеток на болеста. Исто така, овозможи да се започне со развојот на тестовите за визуелизација, поради што ќе биде можно визуелно да се разбере како абнормалните протеини се акумулираат во мозокот.

Кога станува збор за болест на подоцнежна возраст, резултатите од друга студија поврзана со испитувањето на генот АПОЕ, аполипопротеин Е, која ја игра својата улога во развојот на Алцхајмеровата болест, се соодветни овде. Посебна форма на генот, особено АПОЕ Е4, укажува на зголемен ризик за неговиот развој. Познато е дека кај пациенти кои веќе откриваат една од сортите на овој ген, се утврдува подложност на развојот на болеста за која станува збор, а за жените оваа подложност е порелевантна отколку кај мажите.

Според резултатите од една од минатогодишните студии, објавени во списанието Nature Genetics, биле изолирани 11 гени, поради што ризикот од развој на Алцхајмерова болест кај луѓето може да се зголеми. Друга студија, пак, утврди дека промените во генот, како што е ABCA7, може да предизвикаат зголемен ризик за развој на Алцхајмеровата болест посебно кај африканските Американци.

Сé уште не е јасно како овие гени може да ги зголемат ризиците поврзани со развојот на болеста за која станува збор. Во меѓувреме, секој ген кој некако е поврзан со него може да биде клучот за разбирање на тоа како се развива оваа болест, а тоа, пак, ја зголемува веројатноста дека ќе се најдат методи за превенција на болести на Алцхајмеровата болест, како и нејзините третман.

Истражувачките достигнувања - како причина за оптимизам

Врз основа на податоците нагласени погоре, може да се забележи дека постојат некои типови на настани кои го одредуваат напредокот во проучувањето на причинско-последична врска со Алцхајмеровата болест. Д-р Лори Рајан особено укажува дека постојат одредени предуслови за оптимизам кога станува збор за изнаоѓање ефикасни третмани.

Во текот на изминатите 20 години, улогата на бета-амилоид и тау протеините во Алцхајмеровата болест е дефинирана. Покрај тоа, првиот лек за FDA бил одобрен за корекција на симптомите поврзани со меморијата и размислувањето, за прв пат беше дефиниран модел на глушец на Алцхајмеровата болест и за првпат може да се изврши тест за крв, врз основа на кој може да се утврди болеста. Тестот на крвта во наведената листа се базира на идентификување на промените кои се развиле во одреден тип на протеини содржани во крвната плазма.

Поради резултатите од проучувањето на оваа болест, постојат претпоставки во однос на масата на веќе постоечките лекови, кои сега го одредуваат потенцијалот за понатамошно ефикасно лекување врз основа на нив. Особено, многу истражувачи веруваат дека успешниот третман може да се состои во употреба на "коктел" на лекови кои делуваат во неколку насоки одеднаш. Тоа е, третманот на Алцхајмеровата болест може да биде можен на начин аналогно на принципите кои се користат во третманот на различни видови на патологии на рак, па дури и на СИДА . Истите достигнувања, кои веќе се присутни во областа на визуелизација, овозможуваат буквално да "видат" како патологијата што е релевантна за оваа болест се развива со примерот на испитување на живиот мозок. Со оглед на фактот дека во рамките на разгледувањето на последните неколку години, беа идентификувани некои варијанти на гени чиј изглед игра решавачка улога во развојот на болеста, можноста за директно влијание врз нив е дозволена.

Истражувачки проблеми

Експертите, исто така, забележуваат дека во моментов се тестираат голем број активности, кои би можеле да бидат потенцијално ветувачки, вклучително и вежби и хормони. Развојот на оваа насока ќе биде возможен со доволно средства. Тоа е недостатокот на финансирање што е проблем за научните истражувања. И иако многу е веќе утврдено за оваа болест, истражувачите додаваат дека има повеќе значајни точки поврзани со тоа, односно може да се направи повеќе, особено тоа ќе биде можно со соодветно финансирање.

Шефот на истражувањето за Алцхајмерова болест во Велика Британија, Џејмс Пикет, го забележа следново:

"Деменцијата е најголемиот здравствен проблем, како и проблем со кој се утврдува потребата од соодветна социјална помош за соодветната генерација, но таа е попречена од истражувања поврзани со него, недостаток на финансиски средства. Поради ова, воопшто, регулиран проблем, напредокот на спроведување на истражувањето сам по себе е ограничен. Покрај тоа, постои уште едно ограничување, и тоа веќе е поврзано со вклучување на субјектите во истражувањето на научниците и лекарите кои работат на полето на проучување на деменцијата ".

На пример, во САД, на пример, минатата година, Националниот институт за здравство испрати 504 милиони долари за истражување поврзано со болеста за која станува збор, 5 милијарди долари отидоа на истражување поврзано со рак, и 674 милиони

Недостатокот на средства мора да се надмине, истакнуваат истражувачите, бидејќи тоа ќе овозможи развивање на нови стратегии за превенција и третман на Алцхајмеровата болест. "Врз основа на студија за други болести обезбедени со потребните финансиски средства за ова, може да се забележи дека работењето со многу од нив ги подобри животите на пациентите воопшто, намалената смртност и, на крајот, доби на располагање на ефективни методи насочени не само кон нивните третман, но исто така и за превенција. Имаме потребни знаења и алатки кои ќе овозможат да се постигне пробив во третманот на Алцхајмеровата болест, но нема доволно одржливи инвестиции за да се претвори во сличен план за оваа болест ".

Повторно, постои проблем со недостатокот на волонтери кои би учествувале во овој вид на истражување, кое, како што е јасно, е исто така пречка за нивното прогресирање. Периодично, за ова се користат одредени атрактивни мерки.

Како една од опциите е да започне услуга наречена TrialMatch. Оваа услуга е првата од ваков вид интерактивна алатка која ви овозможува да обезбедите информативни сеопфатни клинички испитувања и индивидуални тестови за пациенти со деменција, членови на семејството на овие пациенти, како и доброволци бесплатно и доверливо. Со доброволно учество во клиничкото испитување, вие не само што може да ги проширите способностите на истражувачите во лекувањето на луѓето со Алцхајмерова болест и други видови на деменција, туку, исто така, сосема евентуално со тоа што придонесуваат за развојот на оваа област преку ова, играат поактивна улога во однос на сопственото здравје. во иднина.

Учеството во доброволно клиничко испитување од здружението на Центарот за истражување на болести на Алцхајмеровата болест не е промотивно во природата и не се наплаќа. За него, само следете ја врската, за учество не е потребно да се регистрирате преку поштенското сандаче. Останатите информации се овде .

Сумирајќи, истражувачите забележуваат:

"Ние можеме да го решиме проблемот со речиси епидемијата на Алцхајмеровата болест, и ние ќе го сториме тоа. Убедени сме дека еднаш оваа болест ќе биде исклучена од не само "ТОП-10", туку и воопшто од листата на болести. Невозможно е да се каже дека таков пробив е "веднаш зад аголот", меѓутоа, исто така, не постои точка во расправата дека веќе постигнавме многу. Сега знаеме повеќе за прогресијата на болеста, постојат начини да се детектира дури и во раните фази, со што истражувачите можат да добијат повеќе информации за можните третмани кои всушност ќе работат ".

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .