Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дали пробиотиците можат да ја спречат дебелината?

Кога ги споредуваме податоците за 1980 и 2008 година, дури и без размислување, експертите утврдиле дека дебелината стана проблем кој е повеќе од двојно почесто детектиран кај населението. Една третина од населението страда од дебелина во САД. Со оглед на толку високата застапеност на овој проблем, различни истражувачки студии исто така не се помалку распространети, нивната цел е да ја намалат појавата на дебелина и компликациите поврзани со него. Сега, на пример, истражувачите од Универзитетот во Тенеси зборуваат за пробиотици, кои не само што ја спречуваат дебелината, туку исто така го исклучуваат како такви.

Пред да се свртиме кон главниот материјал на статијата, ги потсетуваме читателите дека пробиотиците се класа на микроорганизми или супстанции од микробно и друго потекло, тие се користат за терапевтски цели. Како варијанти на пробиотици постојат различни додатоци во исхраната (додатоци во исхраната) и прехранбени производи кои содржат живи микрокултури. Во суштина, лакто-и бифидобактериите најчесто се сметаат за пробиотици, иако постојат многу други разлики во микроорганизмот што се користат за оваа намена.

Значи, назад кон главната статија. Во тестовите на глувци, биле тестирани бактерии кои можат да произведат таканаречени "терапевтски соединенија" во цревата. Кога ќе паднат во него, се зголемува телесната тежина, се елиминираат проблемите со инсулин и други компликации врз основа на висока содржина на маснотии. Зборуваме, особено, за генетски модифицирани бактерии, што создава специфични соединенија во цревната средина, со што се намалува внесот на храна и дебелината.

Според резултатите од едно од минатите студии, познато е дека бактериите во цревната средина играат важна улога во развојот на не само дебелина, туку и дијабетес, како и кардиоваскуларни болести. Според резултатите од една студија во 2012 година, на пример, беше предложено дека бактериите што живеат во дебелото црево се способни да ја забават активноста на енергијата на согорувањето на мастите, што, пак, создава услови за развој на дебелина.

Покрај тоа, истражувачите тврдат дека оние видови на бактерии кои постојат во цревната средина на човекот, го предизвикуваат ризикот од развој на хронични болести. Она што е извонредно, врз основа на овој вид на истражување, исто така станува јасно дека поради одредени манипулации, можно е да се влијае на цревната средина (цревна флора), што ќе овозможи подобрување на здравјето на пациентите на повеќеслојна начин.

Како опција, безбеден бактериски вирус кој го населува човековиот црево беше избран за почетна точка за тековната студија.Тоа е E. coli Nissle 1917. Како што самите објаснуваат истражувачите, овој бактериски вирус бил откриен пред речиси стотина години, се користел како третман за пробиотици за дијареја .

Понатаму, истражувачите кои го користеле наведениот генетски модифициран вирус го создале соединението N-acyl-phosphatidylethanolamine (или NAPE) - липиди, обично произведени во тенкото црево за време на оброкот. Следно, NAPE брзо се претвора во N-acylethanolamide (или NAE) - соединение кое може да го намали внесот на храна и дебелината.

Истражувачите се обиделе да откријат дали таквите бактерии може да го намалат внесот на храна кај глувците и, соодветно, да ја намалат нивната тежина кога биле нахранети 8 недели со храна со масти. За некои глувци, модифицирани бактерии беа додадени во водата во текот на целиот период на студирање. Како резултат на тоа, беше откриено дека оние глувци кои добиле такви бактерии, значително го намалиле количеството консумирана храна, што исто така влијаело врз нивната тежина.

Покрај тоа, беше откриено дека таквите резултати опстојуваат повеќе од 4 недели откако модифицираните бактерии престанаа да се додаваат во водата. Дури и 12 недели подоцна, телесната тежина, како и количината на маснотии во него, беше значително помала кај глувците отколку кај глувците што се користат во студијата, но добиваа нормална вода за целата осум недели од оваа студија. Во просек, активните бактерии во цревата на глувците останаа околу шест недели од моментот кога модифицираните бактерии беа додадени во водата.

Според истражувачите, шест недели е долго време да се спасат ваквите резултати. Ова ви овозможува да дефинирате некој концепт за понатамошна работа во полето на борба против дебелината. Исто така станува јасно дека за тоа може да се добие доволен број на бактерии преку соодветно соединение, кое потоа ќе се чува во цревата, обезбедувајќи ја потребната ефикасност. Останува да се одлучи како да се постигне продолжување на резултатот. Податоците добиени во студијата не покажуваат дека е создаден лек за дебелина, бидејќи кога бактериите исчезнуваат од цревото, тоа повторно ќе биде релевантно. Во меѓувреме, сето ова е добра основа за континуирано истражување кое ќе создаде навистина ефикасен лек за дебелина.

Со оглед на тоа што ефектот на бактериите работел на глувци кога тие консумираат храна со висока содржина на маснотии, може да се претпостави дека овие бактерии ќе работат по примерот на пациентите, дури и ако тие не прават промени во нивната исхрана, , нема да ја намали потрошувачката на нездрава храна и нема да консумираат повеќе зеленчук и овошје.

Сепак, истражувачите сè уште се надеваат дека методот што го развиле за борба против дебелината поради бактериите ќе овозможи промена на пристапот кон сопствената тежина на самите пациенти. На крајот на краиштата, ќе има голема корист доколку се прилагодува исхраната на консумирана храна и се одвиваат физички вежби за да се поправат резултатите. Во овој случај, се додава дека има доста пациенти кои буквално прават се што е можно да го променат сопствениот животен стил во борбата против дебелината, но во нивниот случај тоа не е доволно за да се постигне здрава тежина. Во овој случај, стратегијата со која се развиваше соединението би постигнала навистина значајни резултати.

Во исто време, истражувачите додаваат дека засега е тешко да се шпекулира за употребата на модифицирани бактерии од страна на луѓето во оваа фаза од студијата. Но, всушност ова е можно ако глувците успеале да постигнат спречување на последиците поврзани со дебелината, дури и ако консумираат храна со висока содржина на маснотии. Пред такво влијание се јавува кај луѓето, неопходно е да се добијат одговори на голем број прашања поврзани со ова. Пред да спроведе општи клинички испитувања на човекот, треба да се развијат дополнителни мерки поврзани со безбедноста на субјектите пред да се одобрат таквите тестови. "Особено, треба да постигнете апсолутна доверба дека ние сме во можност да ги контролираме бактериите што ги користиме, исто така треба да бидете сигурни дека тие не можат да предизвикаат штета на луѓето", велат истражувачите.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .