Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Масна храна може негативно да влијае на чувството за мирис

Тоа е добро познат факт дека дебелината предизвикува голем број на многу различни поврзани здравствени проблеми, вклучувајќи дијабетес и срцеви заболувања. Сепак, многумина ќе бидат изненадени и фактот дека дебелината може да влијае на чувството за мирис. За ова - резултатите од друга студија на научници од Флорида.

Студијата за која станува збор овозможи да се утврди дека индуцираната дебелина кај глувците поради високата содржина на маснотии станува причина за губење на мирис. Истражувачите откриле дека со соодветна исхрана кај глувци, биле вклучени само 50% од мозочните клетки кај оние кои се одговорни за кодирање на сигнали поврзани со перцепцијата на мириси. Ваквите резултати, како што забележа Николас Тибо, еден од истражувачите кои учествувале во студијата, отвориле многу можности за истражување поврзано со дебелината.

Во САД, околу една третина од населението страда од дебелина, што е потврдено од податоците од Центарот за контрола на болести и превенција (ЦДЦ). Најчеста причина за овој феномен е недостатокот на рамнотежа помеѓу потрошената енергија и она што се јаде.

И покрај тоа што повеќето од последиците од дебелината се веќе познати, тимот на истражувачи забележува дека врската помеѓу дебелината и сетилните системи на телото не била толку широко разгледана пред овој период.

"Сметајќи дека смислата за мирис е поврзана со однесувањето во исхраната во однос на изборот на храна, потенцијалното значење на неговата дисфункција кај дебелината е повеќе од големо. Оваа дисфункција може да предизвика позитивни повратни информации, во кои избраната шема за снабдување со храна може да стане трајна. "

Ова се објаснува со 6-месечна студија на глувци во нивната група, каде што дебелината беше предизвикана од фактори за таква студија, поради дневниот внес на храна со масти. Друга група на глувци исто така беше следена, за што беше дадена стандардна нормална исхрана за споредба. Покрај тоа, студијата вклучуваше и глувци во кои дебелината е генетски детерминиран проблем, односно прекумерната тежина е проблем кој не е поврзан со потрошувачката на храна со масти.

За време на студијата, глувците беа научени да ги поврзуваат одредени мириси со награда, која беше користена како вода. Врз основа на резултатите, беше откриено дека кај глувците, чија исхрана се состоела од храна со многу масти, биле вклучени само 50% од невроните, што овозможило кодирање на мирис на сигнали до мозокот.

Глувците чија исхрана се состоеше од храна со многу масти реагираше побавно во одредувањето на односот помеѓу мирис и награда во споредба со глувците со нормална исхрана. Тоа е, во првата група на глувци, прилагодувањето на мирисот не се случува толку брзо, врз основа на кое се претпоставува дека е направено намалување на смислата за мирис при комуникација со исхраната.

Во исто време, во оваа студија, најинтересно е дека кога глувците, по хранењето со храна со многу масти, биле завршени, биле вратени во стандардната исхрана, што идеално обезбедува нормализација на тежината и нормализација на биохемискиот состав на крвта (диета слична на втората група на глувци), нивното чувство за мирис, исто така, останало ограничено.

Николас Тибол забележува дека овој резултат ги изненади истражувачите. Објаснувањето зошто содржината со висока содржина на маснотии влијаела на олфакторните способности на глувците се сведува на следново:

"Резултатите од нашата студија укажуваат на зголемување на смртноста на микроглијалните клетки (глијални фагоцитни клетки во централниот нервен систем, уништување на нервните клетки и уништување на инфективни агенси) и инфилтрација на клетките (нивна акумулација во ткивата на телото во комбинација со лимфата и крвта). Се претпоставува дека ова се должи на зголемување на содржината на маснотии, што го зголемува воспалението на мукозната мембрана, што, пак, доведува до намалување на сензорни неврони одговорни за чувството на мирис. Покрај тоа, ние исто така не исклучуваме дека содржината на маснотии на сличен начин ги нарушува функциите на другите делови од мозокот кои се вклучени во обработка на олфакторните сигнали. Дебелината, исто така, предизвикува зголемување на инсулин и гликоза, и знаеме дека јонските канали кои олфакторниот систем ги имаат се сензори за овие внатрешни сигнали. Така, може да се сумира дека дебелината предизвикува нарушување во функционирањето на нормалните хомеостатски сензори. "

Во моментов, истражувачите забележуваат дека иако не знаат дали постои слична поврзаност во човечкото тело. "Постојат многу различни епидемиолошки фактори, поради што постои соодветно влијание врз здравјето на луѓето, и затоа таквите експерименти не се само комплицирани во однос на какви било заклучоци во иднина, но не можат да бидат недвосмислени. Учеството на глувците во експериментите ги прави целосно контролирани, поради оваа причина, глувците се користат во овие експерименти (ова е една од главните причини).

"Во меѓувреме, ние нема да бидеме изненадени ако постојат вакви слични принципи во човечкото тело. Така, познато е дека постои сличност на структурата и молекуларното функционирање помеѓу овие два вида (што значи "човек / глушец") во смисла на олфакторниот систем. "

Истражувачите исто така додаваат дека со оглед на тоа што се дел од главната научна лабораторија, нивните планови не вклучуваат понатамошно следење на резултатите во оваа област. Во меѓувреме, тие исто така додаваат дека постојат неколку навистина добри клинички истражувачи во професионалната заедница кои се заинтересирани за ова. Со оглед на ова, сосема е можно наскоро да се разјасни прашањето за поврзаноста помеѓу зголемениот внес на маснотии, дебелината и губењето мирис, што директно се однесува на лицето.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .