Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Девојчето во црвено, го врати мојот човек!

Да, со таков комичен наслов, можете да ја наведете темата на нашата денешна статија, израснат од еден од странските извори. Црвената боја за различни култури и за луѓето во целина има различни значења. Значи, во кинеската култура црвено е симбол на среќа, и покрај тоа, исто така, како што обично веруваат, спасува од било какво зло, и поради оваа причина во Кина честопати можете да видите црвени влезни врати за куќите на жителите. Во меѓувреме, американската култура ја поврзува оваа боја првенствено со секс и сексуална перцепција, а тоа исто така не може да се согласи.

Друго истражување направено од научниците од Рочестер, како и научници од Словачката научна академија, има за цел да добие информации за тоа што е црвено за жените, поточно - како тие го доживуваат. Во оваа студија беше откриено дека женската перцепција на црвено во облик на облека на други женски претставници буквално кореспондира со разбирање на принципот на "црвено крпа за бикот".

Ова се објаснува со фактот дека набљудувањето на девојките облечени во црвено, учесниците во студијата веќе намерно агресивно се спротивставуваат на нив, што е исто така еден вид "водич за акција" чија цел е "заштита" на сопствениот сопружник од такви девојки. Покрај тоа, овој феномен сам по себе е предизвикувачки фактор за ривалство.

Малку за примери

Значи, ако е црвено толку поврзано со сексот, дали жените треба да носат облека од таа боја за да изгледаат посекси и дали ќе ги направат сексуални за мажите?

Само во однос на киното, како едно од областите на културата, одговорот на ова прашање се сведува на едно недвосмислено "да". Доволно е да се истакнат како примери Џули Робертс во филмот "Убава жена", каде што се појавува во црвен фустан, Џесика зајак со нејзината неверојатно привлечна соба или сцена од филмот "Американска убавина", во која гола Мена Сувари е туширана со црвени ливчиња од роза.

Таквите примери може да се дадат многу, а сите црвени слики се недвосмислено споредувани со страста, а тоа се црвени рози, црвена долна облека, црвен кармин, бонбони во форма на црвени срца за Денот на вљубените и, конечно, "Црвена светлина".

Истражувачки области

Врз основа на претходните студии за црвената боја, беше откриено дека црвената облека на жените служи како дефинитивен сигнал за мажите од страна на сексуалното расположение, меѓутоа, во оваа студија беше занемарена реакцијата на жените на појавата на жени во црвено. Сега, во рамките на тековната студија, можно е да се испитаат три главни хипотези во поглед на перцепцијата на жените на други жени со црвена боја (истовремено споредувајќи ја реакцијата со други бои на облека на нив). Имаше три главни опции:

  • Опција 1. Жените гледаат друга жена во црвено како сексуално гледано објект.
  • Опција 2. Жените имаат тенденција јасно да ја намалат сексуалната верност на жените што носат црвена боја.
  • Опција 3. Жените во сериозни романтични врски ќе ја "заштитат" својата друга половина од жените во црвено.

Резултати

Опција 1.

Тука, истражувачите избраа 196 жени, чија просечна возраст изнесуваше 30 години, во рамките на возраста од 18 до 65 години. За да се добијат резултатите, беше предложен линк до веб ресурс, врз основа на кој тие можеа да учествуваат во студијата за "создавање впечаток за другите луѓе". Беше изведен одреден брифинг, врз основа на кој беа идентификувани главните дејства: учесниците мораа да ја разгледаат фотографијата на жената за 5 секунди, потоа да одат на одговорите на прашањата во врска со впечатокот за она што го видоа.

Дистрибуцијата на учесниците беше направена по случаен избор, што овозможи да се разбере реакцијата на жените во црвени и бели фустани, сликите на жените што се нудат за гледање беа исти, единствената разлика беше во бојата на фустанот.

По откривањето на наводната сексуална привлечност, оценката требаше да биде направена како одговор на прашањето "Дали ова лице е заинтересирано за секс?". Врз основа на добиените резултати, беше откриено дека една жена во црвено се смета за сексуален објект од жената во бела боја. Брачниот статус на учесниците во оваа студија не се одрази на било кој начин.

Опција 2.

Во овој случај, прашањето беше испитано во врска со намалувањето на учесниците од сексуалната атрактивност на жените во црвено во однос на бело. Дозволеноста и сексуалната привлечност често се гледаат како концепти кои се тесно поврзани, што подразбира случајно појавување на една жена како феномен на поткопување на сопственото самодоверба во однос на потенцијалниот ривал.

Во овој експеримент учествуваа 327 жени, истражувањето беше спроведено слично на претходната верзија, но со одредени исклучоци. Особено, на сликата беше додаден следниов текст: "Замислете дека девојката на фотографијата е ваш ривал во борбата за вниманието на атрактивен човек". Проценката, исто така, имаше и некоја друга позадина, врз основа на која анкетата треба да се заснова на две различни карактеристики на предложената слика на жена, овој пат таа се осврна на финансиите и лојалноста. Одговорите на прашањата ги нудеа опциите "да" и "не" и самите прашања: "Сметам дека оваа жена нема пари" и "мислам дека оваа жена ги залажува мажите (во контекст на размислување за лојалност како таква)".

Повлекувањето што се случува во оваа верзија на студијата е да ги нагласи лошите и јасно несимпатичните страни на другото лице за да се појави (по свое мислење) попривлечно и попривлечно наспроти неговата позадина, односно добива еден вид контраст што овозможува да победи со споредување на себе со неговиот ривал . Што се однесува до обидите да се заштити партнерот во овој случај, тие се еден вид чин на заштита од романтичен или сексуален контакт со други жени (а особено со примерот што се разгледува).

Сите "напади" во овие области беа насочени во овој експеримент од страна на учесниците на жените во црвено - ова е нивното повлекување од лојалност, голема сексуална промискуитетност и финансиски интерес.

Опција 3.

Во овој експеримент, истражувачите ја смениле белата боја во зелена боја, која ги исклучува асоцијациите карактеристични за белата боја во однос на чистотата и девственоста. Веб ресурсот беше заменет со печатени медиуми, се користеше уште еден модел на облека, во кој фустанот беше заменет со кошула. Како учесници беа избрани лица од источноевропски земји, односно не од САД. Кога се користеше зелено, испадна да се изедначат двете бои во сатурација и леснотија, што овозможило појасно да се одреди ефектот на црвено во таков тест.

Како надополнување на идентификацијата на осомничената сексуална подложност, донекаде се корегираа прашања во врска со намерите на учесниците во врска со заштитата на нивниот романтичен партнер кога жената на хоризонтот во облека со соодветни бои. Прашањата беа следниве: "Колку најверојатно ќе биде да се претстави лицето на фотографијата на вашето момче?" И "Колку е веројатно дека ќе биде опцијата дека вашето момче би сакало да помине време сам со личноста на фотографијата".

Врз основа на резултатите, стана јасно дека жените почесто се обидуваат да го заштитат својот партнер од жените во црвено кога станува збор за сериозни односи со него.

Генерално, жените ги сметаат жените во црвено како сексуално осетливи ривали од жените во зелено и бело. Хипотезите изнесени од страна на истражувачите во врска со трите експерименти наведени се потврдени, може да се сумираат преку горенаведените одредби: жените во црвено се перцепираат како премногу сексуално осознаени лица, лесно се враќаат од сексуалната верност, повеќе се пресметуваат и повикуваат на нивниот изглед во црвено за да ги заштитат мажите, кои другите жени се во сериозна врска.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .