Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Hookah истражување

Како што се испоставува, не секој знае за штетата на наргиле, згора на тоа, некои погрешни идеи се поврзани со наргиле, со цел да ја оправдаат таквата страст. Некои интересни резултати од истражувањето на пушачите се наоѓаат во нашата статија.

И покрај различните тврдења што се веќе издадени од разни извори на информации "на врвот" и во врска со штетата од пушењето на наргиле, многу млади луѓе се убедени дека таквата "самозадоволување" не носи никаква штета само по себе. Сметајќи дека пушењето на наргиле генерално е исто толку опасно како и редовните цигари, целите што истражувачите ги поставиле за себе во оваа област се сведуваат на одредување на факторите кои ја одредуваат општата перцепција за пушењето, ставот и преференциите на младите луѓе. него поврзан.

Истражувачите спровеле истражување на посетителите на некои наргиле и кафулиња со слична услуга во Калифорнија, на возраст од 18 до 30 години. Како што се покажа, на прашањето дали љубителите на наргиле мислат дека ваквото пушење негативно влијае на нивното здравје, околу 57% од испитаниците одговориле негативно. Од овој број на посетители, 47% се сигурни дека со таков чад од пушење се филтрира низ водата, а 35% сметаат дека овошјето што се користи како вкус на тутун всушност функционира како детоксикација од штетните хемикалии кои вдишуваат со тутунски чад. Притоа, 16% од анкетираните посетители претпоставуваат дека наргијата не е штетна, бидејќи тутунот што се користи за него сам не може да доведе до зависност и во неа нема никотин. За жал, сите овие мислења се погрешни.

Сега пушењето наргиле е прилично вообичаено хоби, згора на тоа, врз основа на резултатите од други студии, беше откриено дека дури и со намалување на потрошувачката на цигари кај населението, пушењето наргиле, напротив, продолжува да расте во својот број.

Ако ги земеме САД како пример за разгледување, наргијата е единствената легално нерегулирана форма на употреба на тутун. На пример, ослободувајќи го од регулирање на потрошувачката поради легислативата, на пример, оние што се предвидени со законот за чист воздух во Калифорнија, претставува дополнителен приоритет што води до зголемена популарност на наргиле. Значи, само во Калифорнија сметана од нас, има околу 2000 продавници што продаваат тутун за наргиле и блиску до овој производ. Во прилог на ова, има и околу 175 кафулиња и кафулиња кои нудат такво пушење. Уште поголем број на такви претпријатија се наоѓаат во Лос Анџелес, згора на тоа, во близина на различни колеџи и универзитети.

Исто така, меѓу посетителите беше побарано прашањето за малку поинаков план, особено од нив беше побарано да потврдат што е голема атрактивност на наргијата за нив во споредба со обичните пушења. Околу 60% од луѓето ја посочија предноста на наргијата како модерен начин на одмор и комуникација, додека 43% од овој број посочија дека оваа практика е штетна, но комуникацијата со пријателите се уште се смета како фактор што ги надминува следните здравствени проблеми. врз основа на таквото пушење.

Во САД, пушењето на наргиле е многу честа меѓу младите и од најразновидните етнички групи, оваа акција се смета за прилично привлечен социјален феномен кој не предизвикува зависност, па дури и како здрава форма на алтернатива за редовно пушење цигари, како што може да се види од резултатите од истражувањето.

Студијата што ја наведовме, овозможува да се нагласи колку е важна мерката да се потенцираат поодделните точки кои укажуваат на штетата на наргијата, што, пак, ќе овозможи да се зголеми свеста на јавноста за оваа тема на соодветен начин, што е особено важно кога станува збор за зависноста од Наргиле млади луѓе. Разбирањето на основите на постојните идеи кај младите во однос на ова хоби ќе овозможи преку овој вид на истражување да ги идентификуваат главните стратегии и принципи на превентивната интервенција насочена директно кон пушачите од наргиле, особено во врска со свесно намалување или запирање.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .