Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Мигрената може да предизвика опасни кардиоваскуларни заболувања.

Според статистичките податоци, нападите со мигрена се три пати поголеми од мажите отколку жените. Сепак, развојот на клиничката слика е исклучително тежок и во првиот и во вториот случај. Покрај сериозните главоболки, постојат и други симптоми кои негативно влијаат на функционирањето на човечкото тело.

Значи, научниците открија дека честите случаи на мигрена , кои нема да запрат, може да предизвикаат развој на тешки кардиоваскуларни патолошки процеси кои можат да бидат фатални.

Клиничките испитувања покажаа дека долготрајните манифестации на мигрена ја зголемуваат веројатноста за срцев удар за еден и пол пати и мозочен удар за двајца. Можноста за формирање на згрутчување на крвта се зголемила 1,6 пати, веројатноста за атријална фибрилација 1.3. Исто така, беше откриено дека степенот на реалност на развојот на такви компликации е поголем кај оние пациенти кои имале мигренски напади со аура.

Лекарите објаснуваат такво спојување на околностите со фактот дека се случува остра стеснување на церебралните садови. Покрај тоа, луѓето со оваа болест се помалку активни физички, што исто така значително ја зголемува веројатноста за појава на згрутчување на крвта и мозочен удар.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .