Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Вежбањето им помага на жените да издржат породување

Шпанските научници нашле ефикасен начин да се олесни генеричката активност. Тие нудат жени во текот на бременоста да вршат умерена вежба. Ова не само што ќе ја олесни работата, туку исто така ќе овозможи да се елиминира епидуралната анестезија.

Во клиничките студии учествуваа 508 здрави бремени жени. Учесниците беа поделени во две групи. Првата се состоеше од 255 лица кои во текот на целата бременост извршија умерени физички вежби, а втората група беше контролната група.

На крајот од истражувањето, научниците ги споредија резултатите. Значи, беше откриено дека оние жени кои играат спорт, породувале дете побрзо. Многу поретко им е потребна епидурална анестезија. Исто така, беше откриено дека оние кои влегле во контролната група се со поголема веројатност да имаат деца кои тежат над нормата.

Врз основа на горенаведеното, може да се направат следните заклучоци - умереното вежбање е корисно во било која возраст и во било која состојба. Сепак, земајќи ја предвид позицијата на жената, распоредот на часовите, како и природата на вежбите, треба да наслика само специјалист. Инаку, може да се развијат несакани компликации и за бремената мајка и за бебето.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .