Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Лекарите-дијагностици ќе ја заменат компјутерската програма

Група кинески научници разви нова компјутерска програма која самостојно може да ја дијагностицира малигната форма на простатата преку одвојување на примерок од ткиво на болно лице од здрава. Се забележува дека точноста на проценката е иста како и при спроведување на таква анализа од страна на дијагностичар.

Во иднина, според кинеските научници, овој процес ќе биде целосно пренесен во автоматскиот режим. Потребата за таков софтвер е висока, бидејќи ракот на простата денес е една од најчестите болести кај мажите.

Новиот систем не само што ќе го автоматизира процесот на хистолошко испитување на примерок од ткиво, туку и ќе обезбеди можност за прецизно одредување на степенот на малигнитет. Техниката била тестирана на 918 примероци, кои биле земени од 283 мажи. Така, клиничките студии покажаа дека точноста на програмата е 99,38%.

Во тек се предклинички испитувања на нов софтвер и конечните резултати ќе одредат дали таков софтвер може да се користи како главна дијагностичка мерка. Прелиминарните резултати беа повеќе од позитивни, така што постои голема веројатност дека новата техника наскоро ќе се користи во медицината.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .