Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Шизофренијата може да резултира од детски повреди.

Меѓународен истражувачки тим ја анализира клиничката слика на 29 лица кои имаат лична историја на шизофренични нарушувања. Беше откриено дека скоро сите пациенти во личната историја, поточно во детството, имале случаи на сериозни психијатриски повреди. Во овој случај зборуваме за сексуално, физичко и морално насилство. Покрај тоа, се забележува дека имало и еднократни повреди од ваква природа и систематско влијание врз детето од страна на возрасните или врсниците.

Исто така е забележано дека искусената сексуална злоупотреба во детството, во зрелоста, се претвора во не само шизофренични, туку и лажни нарушувања. Сè уште не е утврдено дали природата на повредата влијае на сериозноста на психијатриската болест во зрелоста.

Научниците кои ја спроведоа оваа студија се надеваат дека таквите резултати од клиничките испитувања може да помогнат во развојот на нови третмани. Сепак, премногу е рано да се зборува за ова: во моментот, во тек е работа на овој проект, и никаква причинска врска не е воспоставена. Луѓето кои имаат такви повреди во нивната лична историја треба да бидат повеќе внимателни кон нивното здравје, и во случај на одредени лични проблеми, контактирајте со специјалисти.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .