Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Доењето го намалува ризикот од кардиоваскуларни заболувања

Научниците од Универзитетот во Питсбург спроведоа серија клинички испитувања и откриле дека доењето кај жените го намалува ризикот од развој на кардиоваскуларни болести во текот на следните 15 години.

Во исто време, се забележува дека таквите индикатори се појавија само кај оние жени кои немале проблеми со крвниот притисок: го намалија нивото на циркулирачките масти, додека концентрацијата на "добри" масти се зголемила.

Во текот на истражувањето, специјалистите ги проучувале клиничките слики на 678 мајки кои имале историја на 1-2 бремености. Податоците беа собрани за 7-15 години, додека некои од жените не ги дојат децата, друг дел го доеа бебето шест месеци, а остатокот повеќе од шест месеци.

Значи, беше откриено дека оние мајки кои го дојат своето бебе шест месеци и немаат проблеми со крвниот притисок покажаа најдобри резултати - се намалија каротидната артерија, со што се намалува ризикот од мозочен удар , се зголеми концентрацијата на "здрав" холестерол.

Зошто ова се случува, научниците се уште не можат да кажат, затоа потребни се понатамошни истражувања. Можеби, врз основа на овие резултати, ќе биде можно да се развие нов метод за спречување на кардиоваскуларните заболувања.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .