Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Зелените области имаат позитивен ефект врз здравјето на децата.

Група научници од Барселона, по серија клинички студии, заклучија дека зелените насади (дрвја, грмушки, цвеќиња) имаат позитивен ефект врз развојот на детето. Особено, клиничарите забележуваат дека таквата "средина" има позитивен ефект врз работата на мозокот и развојот на когнитивните способности, а особено.

Во клиничките студии, беа анализирани податоци од 253 ученици. Експертите спроведоа анкета со користење на слики со магнетна резонанца, како и учесниците беа подложени на тестови за внимателност и утврдување на нивото на интелектуални способности. Покрај тоа, со помош на дијагностички мерки, беше откриено дека децата на територијата на живеење од кои има доволно количество зелен простор, имаат повеќе сива и бела материја во мозокот. Тоа е она што води кон подобрена меморија, намалена невнимание.

Научниците кои го спроведоа истражувањето сугерираат дека оваа состојба може да се должи на фактот што растенијата имаат позитивен ефект врз психата на детето, што може да го стимулира развојот на креативните способности на детето. Покрај тоа, се забележува дека во такви области поповолна еколошка состојба, а тоа исто така има позитивен ефект врз благосостојбата на детето.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .