Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Анѓелковиќ може да предизвика сериозна болест.

Независно од тоа колку може да звучи парадоксално, лековите може да имаат спротивен ефект, односно да доведат до сериозни патолошки процеси во кои постои висок ризик од смртоносен исход.

Така, според резултатите од клиничките студии, беше откриено дека најпознатите и популарни лекови против болки може да предизвикаат мозочен удар или било која друга кардиоваскуларна болест. Ибупрофен, диклофенак, целекоксиб, напроксен, мефенамична киселина беа вклучени во црната листа.

Научниците направиле вакви заклучоци откако студирале клинички слики од 56.000 луѓе, во нивната лична историја, за кои постои зголемен притисок. Утврдено е дека еден пациент на 330 лица имал мозочен удар или срцев удар по јадење на ибупрофен. Но, во случај на лекот "Целекоксиб" ситуацијата е уште полоша - кардиоваскуларно заболување или напад беше дијагностициран кај еден пациент за 105 пациенти.

Најбезбедно, така да се каже, е "Мефенаминска киселина" - срцев удар или мозочен удар се случи кај една личност на 394 пациенти.

Таквите резултати од студиите уште еднаш покажуваат дека употребата на лекови, особено ако има хронични заболувања, без лекарски рецепт, може да доведат до крајно негативни последици.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .