Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Лекарите создадоа вакцина за враќање на оштетениот 'рскавичен артритис

Научниците од Универзитетот во Јужна Калифорнија спроведоа серија клинички студии и утврдиле дека молекулата RCGD 423 го создава растот и диференцијацијата на ткивата на 'рскавицата, која веќе била уништена од артритис. Покрај тоа, ова соединение го успорува развојот на воспалителниот процес, кој исто така е многу важен во овој патолошки процес.

Врз основа на оваа молекула и други соединенија, лекарите развија нов лек. Според истражувачите, не само што ги елиминира екстремно непријатните симптоми, туку и го обновува веќе оштетеното ткиво. Исто така е забележано дека употребата на таква алатка може да спаси лице од операцијата.

Забележано е дека студиите што се веќе спроведени кај глодари покажаа доста позитивни резултати - оштетеното ткиво на `рскавицата брзо се опорави. Во иднина се планира клиничка студија со учество на луѓе. За време на оваа фаза на работа, се предлага да се утврди ефектот на лекот кај остеопорозата и јувенилниот ревматоиден артритис .

Во исто време, научниците забележуваат дека ефектот на новиот лек не може целосно да ја елиминира болеста, но значително го забавува неговиот развој, па затоа нема да има итна потреба за операција.

Прерано е да се зборува за тоа кога лекот ќе влезе на медицински пазар за широка употреба, бидејќи се потребни голем број клинички студии.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .