Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците тестираат нова лабораториска анализа.

Онколошките болести се една од најопасните во светот - висок процент на фатален исход, дури и под услов да се започне третманот со време, сè уште се случува. Треба да се напомене дека таков тажен статистика не се должи само на недостигот на лекови.

Одложената дијагноза значително го комплицира третманот, бидејќи поголемиот дел од таквите патолошки процеси се асимптоматски долго време, можно е да се открие подмолно болеста веќе во доцните фази. Затоа, прашањето за дијагноза и натаму останува релевантно.

Така, група научници од Универзитетот Џонс Хопкинс разви нова анализа на лаборатории - испитувањето на крвта со помош на нова техника ќе овозможи откривање на ракот во рана фаза на развој. Дури и ако анализата се изведува еднаш годишно, ќе биде можно да се открие малиген тумор навремено, што значи дека шансите за целосно закрепнување се зголемени.

Новиот тест се нарекува CancerSEEK. Анализата е во можност да најде 16 мутации во гените, кои, како по правило, предизвикуваат рак и 8 видови маркери, кои се манифестираат во рана фаза на развој на онколошкиот процес.

Тестот беше тестиран на 1005 пациенти кои веќе биле дијагностицирани со рак во различни телесни системи. Тестот го потврди присуството на онкологија во 70%, но чувствителноста на болеста во првата фаза на развој беше само во 40% од случаите.

Научниците забележуваат дека треба да се спроведат дополнителни клинички студии, бидејќи новата анализа, иако ефикасна, треба значително да се подобри. Во следната фаза, научниците претпоставуваат да го тестираат ефектот на тестот врз оние луѓе кои немаат рак - само по тоа ќе биде можно да се извлечат заклучоци за ефективноста на пристапот.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .