Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Присуството на градни импланти го зголемува ризикот од рак

Фактот што некои градни импланти негативно влијаат на здравјето е факт. Сепак, научниците одлучија да го разгледаат овој проблем подетално, откако утврдиле дека присуството на такви "инсерти" во млечните жлезди кај жените значително го зголемува ризикот од развивање на не-Хоџкиновиот лимфом. Ова е најопасниот тип на рак, бидејќи се карактеризира со зголемена стапка на ширење на метастази на сите органи.

Лекарите дојдоа до овој заклучок со анализа на клиничките слики на 43 жени дијагностицирани со анапластичен голем клеточен лимфом. Значи, беше откриено дека 32 од 43 пациенти имаа инсталирани импланти за градите.

Беше забележано дека најчесто груб тип на протеза која води кон развој на рак. Меѓу сите случаи што беа земени предвид, само 5 пациенти имаа импланти со мазна површина.

Во исто време, научниците забележуваат дека кај жените со импланти, и покрај таквите критични индикатори, апсолутниот ризик за развој на рак на крв е доста низок. Во секој случај, други етиолошки причини ќе влијаат на развојот на онколошкиот процес. Операцијата на млечните жлезди во овој случај може да биде само активирачки фактор.

Ние не треба да заборавиме дека значајна улога во ваквите болести се игра со наследна предиспозиција. Меѓутоа, ако е можно да се откаже од овој вид на операција, подобро е да се направи тоа.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .