Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Проклетиот кромид може да ја елиминира отпорноста на антибиотици

Патогените организми често развиваат зголемена отпорност кон антибиотици. Всушност, нивниот третман е прилично тежок процес. Меѓутоа, научниците од Биркбек и Универзитетскиот колеџ во Лондон откриле дека стаклениот кромид може да се користи како "засилувач" на лекови од оваа фармаколошка група.

Значи, беше откриено дека соединенијата на деформиран кромид ја зголемуваат ефективноста на лековите кои се пропишани за туберкулоза . Со оваа болест, како што е познато, третманот се изведува според шемата на 4 лекови, па дури и овој пристап кон терапијата не е секогаш ефикасен.

За да се утврди колку е ефективен овој додаток и како тоа функционира, научните истражувачи ги синтетизираат хемиските соединенија од кромид. Во текот на клиничките студии, научниците спроведоа експеримент: беа земени 4 групи бактерии, од кои секоја беше засегната не само со антибиотици, туку и со соединение на пролеана кромид. Значи, беше откриено дека дури и во групата каде што се наоѓаат најоддржливи патогени, нивниот број се намалува за неколку пати.

Научниците сугерираат дека врз основа на ваквите истражувачки резултати, ќе биде можно да се развијат нови, поефикасни лекови за лекување на тешки патолошки процеси. Сепак, сеуште е многу рано да се зборува за ослободување на нова дрога на медицинскиот пазар. Затоа, единствено рационално решение во овој случај би било да се спречи и навремено да се започне со терапија на било која болест.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .