Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците рекоа како опасен стрес

Научниците од САД добија нови информации за тоа како токму стресните ситуации на различни видови влијаат на однесувањето на рецепторите на мастоцитите. Тие ја споредуваа реакцијата на глувците со различни видови нарушувања - психолошки и алергиски.

Тестирањето даде објаснување за тоа како CRF1 протеинот предизвикува мастоцити и влијае на нивното активирање. Во една група на глувци, протеинот беше во телото во нормална количина, а другиот имаше пониски нивоа. Забележано е дека експерименталниот немал никакви други болести.

Со помош на лабораториска студија, беше откриено дека глувците кои биле подложени на негативни психолошки ефекти имале здравствени проблеми - имале различни видови на болести. Кај глувците со ниско ниво на хистамин, не се забележани дополнителни патолошки процеси, а втората група покажа постојан отпор на психолошкиот и алергискиот тип на стрес .

Глувците со бескорисни протеини имале 54% помалку здравствени проблеми, вештачки подложен на алергиски шок, а по психолошки стрес, болеста била 63% поретка отколку кај нормалните глувци. Ваквите индикатори покажуваат дека протеинот игра важна улога во појавата и прогресијата на болестите кои се предизвикани од негативни психо-емоционални фактори.

Резултатите од тестирањето се способни да го променат начинот на лекување на болести предизвикани од негативни настани. Научниците сугерираат дека со цел да се подобри животот на една личност со такви нарушувања, вреди да се фокусираме на мастоцитите. Клиничките истражувања во оваа област ќе продолжат, но веќе може да се каже со сигурност дека е полесно да се спречи таквата повреда отколку да се отстранат нејзините последици.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .