Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците од Универзитетот Стенфорд развија нов тест за ХИВ

За жал, ХИВ е еден од најзначајните здравствени проблеми во светот. И покрај фактот што научниците развиваат нови методи на лекување и превенција, ефективен и ефикасен лек за ХИВ сè уште не постои.

Во исто време, треба да се забележи дека со рана дијагностика, преку терапевтски мерки, односно земање лекови, можно е да се забави развојот на патолошкиот процес и да се води нормален животен стил. Главната работа е да се открие инфекцијата во телото.

Сега тие користат ХИВ тестови со крв, кои овозможуваат дијагностицирање на инфекцијата речиси веднаш откако патогенот влегува во телото. Проблемот е што земањето примероци од крв не е секогаш можно.

Научниците од Универзитетот Стенфорд развија нов тип на тест, кој не се базира на крв, туку на примерок од плунка. Клинички испитувања веќе се направени, а ХИВ е откриен кај 22 лица во рана фаза на развој.

Се претпоставува дека врз основа на таков метод ќе биде можно да се развие нова лабораториска анализа за рана дијагноза на тифусна треска, туберкулоза и разни видови на алергиски реакции.

Забележано е дека потребни се понатамошни истражувања во оваа област. Кога новиот метод ќе се користи во дијагнозата, додека е невозможно да се каже. Сепак, научниците сугерираат дека ова ќе се случи во блиска иднина.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .