Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хроничен стрес и ментални нарушувања: комуникациски карактеристики

Добро познат факт е дека хроничниот стрес одредува подложност на идните проблеми со менталното здравје, кои, особено, вклучуваат промени во расположението, анксиозност, како и посериозни нарушувања. Новата студија на калифорниските научници во оваа област ја објаснува причината за овој тренд.

Во една од претходните студии беше откриено дека луѓето кои претрпеле посттрауматско стресно нарушување (ПТСН) и други видови на стресни состојби имаат одредени абнормалности поврзани со работата на мозокот.

Човечкиот мозок се состои од бела материја и сива материја. Научниците забележале дека пропорциите на овие супстанции се разликуваат кај луѓето со стресни болести во споредба со здравите луѓе во овој поглед. Сепак, научниците сé уште не можеа да дадат практично објаснување зошто таквите промени се случуваат во мозокот.

Белата материја е така наречена поради белиот масни обвивки на миелинот, кој делува како електричен изолациски слој околу нервите, со што се обезбедува брзината на пренос на електрични сигнали помеѓу клетките. Една нова студија се фокусира на проучувањето на мозочните клетки кои продуцираат миелин, што е основа за овој слој.

Вишок бела материја

Истражувачите откриле дека во одредени области на мозокот белата маса е изобилна кај оние луѓе кои имаат хроничен стрес. Се претпоставува, соодветно, дека под хроничен стрес, се создаваат поголем број на клетки за производство на миелин со помал број на неврони.

Како што веќе беше забележано, вишокот бела материја во мозокот е забележан кај луѓе кои се во состојба на хроничен стрес. Резултат на ова е дека, во услови на вишок на миелин, "деликатната рамнотежа" помеѓу сивата и белата материја е нарушена. Научниците го тестирале хипокампусот во мозокот на возрасни стаорци за да дознаат како се случи ова, и откриено е дека нервните матични клетки на неколку неочекувани начини.

Претходно се претпоставува дека матичните клетки созреваат само во неврони или во тип на клетки како астроцити. Во меѓувреме, во состојба на хроничен стрес, матичните клетки созреваат во друга форма на клетки - во олигодендроцитите. Вториот, пак, произведува миелин. Покрај производството на миелин во белата материја, олигодендроцитите, исто така, придонесуваат за формирање на структури специфични за синапсите, кои обезбедуваат поврзување на нервните клетки со последователна размена на информации помеѓу нив.

Истражувачите се изненадени дека луѓето со ПТСР доживуваат промени во врските на мозокот. На пример, хипокампусот (поради кој се обезбедува регулирање на емоциите и меморијата) може да развие поизразена врска со амигдалата (каде што се обработува "борбата или летот" одговор). Поради оваа теорија, може да се претпостави дека кај пациенти со ПТСН, поврзувањето на хипокампусот со префронталниот кортекс може да биде нешто послаба, што влијае на реакциите на одговорот.

"Замислете дека со најдобра врска помеѓу крајниците и хипокампусот, одговорите на стравот во лицето на стресот се формираат од ваша страна побрзо, што ви овозможува да ги надминете различните видови тешкотии", вели професорот Даниела Кауфер. "Во исто време, ако овие соединенија не дејствуваат толку ефикасно, тогаш е нарушена способноста да се одговори на состојбите што произлегоа, одговорот на стресната ситуација се случува во поголем степен отколку што следува од наведената инхибиција на комуникацијата".

Така, ситуацијата малку се расчистила во врска со нашата реакција на стресни ситуации и, соодветно, на ментални болести што произлегуваат од нивната почва. За да се потврди хипотезата што е изнесена во овој поглед, научниците продолжуваат да спроведуваат истражувања.

Потсетиме дека хроничниот стрес, исто така, негативно влијае на нашата меморија и способноста за учење. Кауфер и тимот на истражувачи се уверени дека токму тоа се должи на клетките што произведуваат миелин, а не поради инхибицијата на функциите на невроните, поради што информациите се обработуваат во смисла на меморија и вештини за учење.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .