Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Истражувачите од Универзитетот во Тибинген измислиле ефикасен лек против маларија

Врз основа на статистичките податоци, Светската здравствена организација покажува дека околу 50% од светската популација е изложена на ризик за маларија. Околу половина милион смртни случаи и 212 милиони случаи - таква статистика за 2015 година.

Научниците од Универзитетот во Тубинген (Германија) измислиле лек за таква страшна болест. Докажано е дека експерименталната алатка е многу ефикасна, успешно лечи акутна инфекција, заштитува од повторувањето на маларијата и го комплицира развојот на отпорност на лек кај плазмодиум од маларија.

Комбинираниот третман со лекови како Фосмидомицин и Пипераквин е тестиран за ефикасност, подносливост и безбедност. Во испитувањето учествуваа 83 пациенти.

Plasmodium falciparum, род на паразитски единечни микроорганизми кои предизвикуваат маларија кај луѓето, беше запознаен со сите учесници во клиничкото испитување на возраст од еден до триесет години три дена. За време на третманот не беа забележани несакани реакции, учесниците лесно реагираа на терапијата, а клиничките симптоми поминаа брзо. Научниците забележуваат дека со помош на Фосмидомицин, можно е да се суспендира производството на изопреноиди - група на природни соединенија кои имаат значително влијание врз репродукцијата на плазмодиум од маларија, како и врз метаболизмот.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .