Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Боровинки како лек за рак

Според статистичките податоци, ракот најчесто води до смрт. На исто ниво со нив е само СИДА и мозочни удари / срцев удар. Сепак, благодарение на модерните случувања на клиничарите, во последно време сеуште е можно да се намалат стапките на смртни случаи.

Ракот на грлото на матката е во ТОП 5 за рак. Поради нејзиниот асимптоматски почетен тек, болеста е доста често дијагностицирана веќе во напредна форма. Затоа, прашањето на ефикасна превенција и третман е најстариот акутна. Значи, научниците од Универзитетот во Мисури спровеле серија клинички студии и утврдиле дека екстрактот од боровинки може да биде корисен како терапевтски и профилактичен агенс.

Клиничките испитувања беа спроведени на следниов начин: клетките на ракот беа поделени во 4 групи. Методите на радијациона терапија беа применети на првиот, екстрактот од боровинки беше применет на втората, боровинката и зрачната терапија беа применети на третиот комплекс, а четвртата група дејствуваше како контрола. Резултатите од експериментот целосно ги потврдија претпоставките на лекарите.

Се покажа дека кога се користи само радиотерапија, бројот на клетки е намален за 20%. Кога биле изложени на екстракт од боровинки на клетките на ракот, бројот на метастази се намалил за 25%, а кога ги комбинирал горенаведените два методи, клетките на ракот се намалија за 70%. Според лекарите, ова се должи на фактот дека боровинки прават малигни организми преосетливи на зрачење.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .