Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Докторите ја утврдија причината за влошување на ПМС во зима

Многу жени се жалат дека во зимската сезона (иако е разумно да се вклучи и крајот на есенскиот период), симптомите на предменструалниот синдром продолжуваат во покомплексна форма. И лекарите го нашле ова објаснување сосема логично и научно засновано.

Работата е дека во зимско време времетраењето на дневните часови е пократко отколку во пролет, лето и рана есен. Со други зборови, поголемиот дел од времето лицето поминува во темница без да гледа на сончевата светлина. Се разбира, ова не влијае на расположението на позитивен начин, и ако додадете хормонални задни скокови, непријатност од физиолошката страна, тогаш излегува само нуклеарна мешавина.

Според д-р Даниел Прити (водач на тимот), сончевата светлина придонесува за производство на витамин Д и таков хормон во човечкото тело како допамин. Во зима, од очигледни причини, производството на горенаведените две компоненти е минимизирано. Покрај тоа, во зима, луѓето јадат повеќе, речиси секогаш се во затворен простор и помалку активни. Намалена активност и води до проблеми со хормоните, како и поболен проток на менструалниот циклус.

Пред тоа беа спроведени клинички студии, при што беше утврдено дека во зима жените го зголемуваат производството на хормони кај жените, а времетраењето на менструалниот циклус е околу 0,9% подолго отколку во лето. Таквите резултати од истражувањето само ги потврдуваат горенаведените теоретски претпоставки.

Се разбира, да се елиминираат таквите негативни фактори е доста тешко. Затоа, жените во зимската сезона треба да бидат повеќе внимателни кон нивната исхрана и начин на живот: исхраната треба да вклучува повеќе свежо овошје, зеленчук и зеленчук. Тоа нема да биде на место за да го исправи начинот на живот - да вклучи физичка активност, да посветува повеќе време на омилените активности.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .