Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Бременост: хиперактивниот имунолошки систем може да предизвика оштетување на мозокот

Резултатите од следната студија со директно учество на глувците во него станаа достапни на ден претходно. Така, врз основа на тоа, беше откриено дека ембрионите на глувците, додека во утробата кога се изложени на ефектите на хиперактивниот имунолошки систем, подоцна се соочуваат во позрела возраст со појава на знаци кои укажуваат на оштетување на мозокот.

Врз основа на ова, има сите причини да се тврди дека резултатите поврзани со оваа студија можат да бидат директно поврзани со развојот на таквите невролошки болести како аутизам и шизофренија.

Враќајќи се на наведениот фактор на хиперактивност на имунолошкиот систем, може да се претпостави дека може да се објасни со посебната реакција на вториот на влијанието врз телото на една бремена жена од инфективна или некоја друга болест.

Резултатите од студијата беа обезбедени од истражувачки тим од Балтимор, Мериленд, за објавување во списанието Мозокот, однесување и имунитет. Особено, истражувачите забележуваат дека хипокампусот бил помал кај машки глувци кога се сметало дека изложеноста од мајчиниот имунолошки систем. Хипокампусот е составен дел на лимбичкиот систем во мозокот, кој е директно вклучен во механизмите кои се одговорни за транзицијата на краткорочната меморија во долгорочна (консолидација на меморија), како и за формирање на емоции и просторна навигација.

Покрај тоа, исто така беше откриено дека мажите во мозокот имаа помалку нервни клетки, и овој тип на имуни клетки беше откриен, што, во принцип, не треба да биде во мозокот.

За да се создаде ефект на инфекција или воспалителен процес врз мајчиниот организам, истражувачите во утробата на глувците во една група победија липополисахарид (LPS), токсин кој придонесува за појава на воспалителни процеси слични на E. coli.

Ембрионите (особено машките) кои биле изложени на воспаление во матката откриле проблеми во однесувањето, како и лошите моторни вештини. Истражувачите исто така забележале дека воспалителните процеси во текот на бременоста помеѓу 18 и 32 недели, карактеристиките на ефектите од кои биле идентификувани порано, биле директно поврзани со предвремено раѓање, како и поради нерамнотежата на имуните клетки во мозокот на децата. Во некои вакви случаи, воспалителни процеси дури и предизвикуваат смрт на нервните клетки кај децата во мозокот.

Во текот на тековната студија, научниците воведоа солен раствор за споредба во матката на контролната група на глувци, по што следеа што се случува во мозокот на потомството во двете групи во текот на подолг временски период.

Така, откриено е дека веднаш по раѓањето, присуството на лоши моторни вештини во комбинација со проблеми во однесувањето, како што е хиперактивноста, е определено од групата ЛПС.

Понатаму, 60 дена по одвикнувањето (овој период е дефиниран како еквивалент на зрелоста кај глувците), глувците на ЛПС-групата можеа да одат, но хиперактивноста се уште била утврдена. Истражувачите истакнуваат дека проблемите поврзани со мотилитетот се елиминирани, што не е случај со проблеми во однесувањето.

Д-р Ирина Бурд, вонреден професор на Катедрата за гинекологија / акушерство и неврологија на Универзитетот Џонс Хопкинс, забележува дека одредени специфични родови разлики (мали димензии на хипокампусот, меѓу другите) биле пронајдени во зрелоста. Таа додава:

"Нашата студија покажува дека кај глувците, мажите се повеќе ранливи на ефектите од воспалителниот процес во мајчиниот организам отколку, соодветно, женките. Во исто време, ефектите предизвикани од таквата изложеност може да се манифестираат во текот на подолг временски период.

Сега тоа го изненадува другиот. На крајот на краиштата, само ваквата слика на текот на бременоста би можела да објасни зошто таквата распространетост е забележана во однос на подложноста на мажите кон развојот на шизофренија и аутизам кај нив. Особено, таквиот однос е релевантен кога условот за влијанието на невробиолошките фактори е исполнет, а не од други причини ".

Се претпоставува дека хроничната форма на воспаление делува како причина за механизмот во кој хипокампусот е мал, со што го потиснува развојот на мозокот.

Во моментов, останува мистерија зошто има поинаква реакција на ефектите кај жените и мажите во матката. Бурд забележува дека решението за оваа мистерија подоцна може да обезбеди нови знаења кои ќе придонесат за дефинирање на соодветни мерки насочени кон развивање на лекови за третман на овие болести (аутизам и шизофренија).

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .