Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Анксиозноста може да биде знак за Алцхајмеровата болест.

Клиничарите најдоа врска помеѓу зголеменото ниво на анксиозност и прекумерната количина на бета-амилоиди во мозокот на постарите луѓе. Кластер на амилоидни плаки е една од причините за Алцхајмеровата болест.

Според научниците, зголемувањето на факторот на анксиозност може да укаже на ран почеток на развој на таков патолошки процес - когнитивните функции се влошуваат и се појавуваат проблеми со меморијата.

Клиничарите анализирале неколку трудови кои се посветени на претклиничката студија за сенилна деменција. Научниците привлекоа особено внимание на еден експеримент: од 2010 година, волонтерите подлегнаа на систематски медицински преглед, вклучувајќи позитронска емисиона томографија. Возрасната група на учесници во експериментот се движеше од 60 до 90 години. Забележано е дека на почетокот на научните истражувања немало предуслови за развој на сенилна деменција. Пет години по почетокот на експериментот, когнитивното оштетување беше дијагностицирано кај 6% од волонтерите.

Медицинските психолози го привлекоа вниманието на прашалниците кои беа пополнети од сите учесници во горенаведениот експеримент. Беше откриено дека кај овие 6% од лицата со когнитивно оштетување имало изразено зголемување на нивото на анксиозност - индикаторите се зголемиле само еднаш годишно. Дијагностички беше откриено дека истовремено со ова се случи зголемување на бета-амилоидот.

Лекарите, исто така, го објаснија отсуството на симптоми за долго време - акумулацијата на амилоидните плаки се случува прилично бавно, затоа, когнитивните нарушувања и проблемите со меморијата се појавуваат неколку години по почетокот на развојот на патолошкиот процес.

Ако се потврди претпоставката на истражувачите, светот ќе добие нов метод за дијагностицирање, па затоа, рано лекување на сенилна деменција. Лекови кои целосно ќе ја елиминираат болеста веќе во подоцнежните фази, за жал, не постојат.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .