Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците повикаа нова причина за срцев удар

Срцев удар, мозочен удар, коронарна срцева болест - ова се патолошки процеси кои најчесто доведуваат до смрт. Над нив се само рак. Затоа научниците не престануваат да вршат истражувања во оваа област.

Така, група научници од Американската асоцијација за срце извршија низа клинички студии и открија дека претходно искусените ментални превирања, во зрелоста, можат да предизвикаат развој на кардиоваскуларни болести, вклучувајќи и срцев удар . Во исто време, се забележува дека не може да има видливи фактори за развој на таква болест, што значи дека смртта може да се случи речиси веднаш.

Научниците анализирале материјали од бројни студии на оваа тема и констатирале дека постои силна врска меѓу шоковите во раното детство и здравствените проблеми во позрела возраст.

На психолошка траума што може негативно да влијае на работата на срцето, научниците го вклучуваат следното: малтретирање од врсници, сексуална злоупотреба, негативно морално влијание од родителите, прекин на семејството, злоупотреба на алкохол од родители или дрога.

Луѓето кои претрпеле вакви повреди развиваат коронарна инсуфициенција , хипертензија , тип 2 дијабетес, па дури и дебелина во зрелоста.

Во моментот, причинската врска сè уште не е воспоставена, па истражувањата во оваа област ќе продолжат. Се разбира, тешко дека ќе биде можно да се спречат таквите фактори, но со разбирање на поврзаноста меѓу нив, ќе биде можно да се развие ефикасен превентивен третман во иднина, со што ќе се намали ризикот од развивање на опасни болести.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .