Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците ја нарекоа главната причина за стареење

Староста е иреверзибилен физиолошки процес што не може да се спречи, без разлика колку е тешко човек да се обиде. Но, под одредени услови (здрав начин на живот, активност, правилна исхрана) овој процес може да се забави. Затоа, научниците не ја напуштаат оваа тема и постојано спроведуваат истражувања.

Така, група научници од Медицинскиот универзитет Југозападен во Тексас рекоа дека главната причина за стареење е носење на срцето. Само вежбањето и правилната исхрана нема да бидат доволни за да го забават овој негативен процес.

Лекарите кои го утврдија овој факт, заедно со колегите од Институтот за физиологија и вежба, развија посебен курс за вежби за физиотерапија, кој е базиран посебно на вежби за дишење. Според експертите, редовните вежби со користење на овој метод значително ја подобруваат работата на кардиоваскуларниот систем и го забавуваат процесот на стареење не само на срцето, туку и на целиот организам.

Една седмица на ваков третман вклучува дневни вежби за вежбање на дишењето во текот на десет часот, со што срцевиот ритам достигнува максимална брзина од 4 минути. Ова е проследено со триминутен одмор, и вежбата мора да се повтори. Во принцип, потребно е да се изведат 4 пристапи, секој за околу 7-8 минути.

По практичниот дел од клиничката студија, беше откриено дека во 75% од случаите кај луѓе на возраст од 60-65 години, се покажаа показатели за крвниот притисок и се подобри целокупното здравје.

Лекарите препорачуваат да се спроведат такви вежби не само за лекување, туку и како превентивна мерка, која ќе помогне, ако не ја исклучи, а потоа барем да го минимизира ризикот од развој на кардиоваскуларни болести, мозочен удар и деменција .

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .