Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ако треба да се "попаметни" - научниците нашле ефикасно решение

Познато е дека физичката активност ја подобрува работата на мозокот. Но, не сите луѓе имаат можност да вклучат целосна вежба во нивниот распоред. Излегува еден маѓепсан круг? Воопшто не.

Група научници од Универзитетот во Западен Онтарио спроведе неколку студии и открија дека скоро е можно да се активира активноста на мозокот ако се даваат 10 минути на кардиоваскуларната обука. Ова може да биде џогирање на самото место, интензивни сквотови, нозе и нозе, или вежби за печатот - важно е мускулите да работат активно.

Се подразбира дека научниците не застанале на теориски претпоставки и правеле практични истражувања. За да го направите ова, се собраа група на волонтери од различни возрасти и нивоа на физичка кондиција. Во првата фаза, сите учесници седеа во мирна атмосфера, читајќи списанија, по што решија неколку логички проблеми. Во втората фаза, истите луѓе решаваа слични задачи, но по 10-минутно аеробно тренингот.

Според резултатите од студијата, беше утврдено следното: истите луѓе се справиле со логички задачи за 14% токму по обуката во симулатори.

Научниците не запираат во ова. Во текот на следните клинички испитувања, се предлага да се утврди времетраењето на овој ефект, како и односот помеѓу подобрувањето на мозочната активност по активната вежба и нивото на физичка кондиција, како и возраста.

Забележано е дека резултатите од студијата може да се користат за лекување на раните фази на деменција кај постарите лица. Покрај тоа, таквата техника може да се користи како профилакса за генетска подложност на таквите болести.

Во секој случај, без разлика какви заклучоци лекарите примиле во последната фаза на истражување, факторите наведени погоре уште еднаш потврдуваат дека играњето спорт е корисно не само за фигурата, туку и за мозокот.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .