Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците измислиле вакцина против дрога

Тим научници од Националниот воен медицински истражувачки центар Валтер Рид развил лек кој може да го блокира дејството на наркотична супстанција.

Треба да се напомене дека некои научници веќе произвеле такви вакцини, но ефектот на овие лекови не бил толку ефикасен и доста често имал многу контраиндикации. Новиот лек веднаш го блокира дејството на наркотичната супстанција веднаш штом влегува во телото. Така, еуфоријата или било која друга сензација која го дава лекот воопшто не се јавува. Не е важно која доза добива лицето.

Во една студија која веќе е објавена во медицинското списание Journal of Medicinal Chemistry, се забележува дека ефектот на лекот е насочен не само кон ефектите на хероин, туку и кај опиоидни лекови: оксикодон, хидрокодон, хидроморфон, кодеин. Ова, од своја страна, дозволува користење на лекот не само за третман на зависници од дрога, туку и за спречување на зависност од дрога кај оние луѓе кои имаат историја на зависност.

Клиничките испитувања за вакцини сеуште не се завршени. Како резултат на тоа, премногу е рано да се зборува за датумот на пуштање на нов лек на медицинскиот пазар. Научниците кои учествувале во неговиот развој, укажуваат на тоа дека сето ова ќе трае 2-3 години.

На несаканите ефекти од вакцината, како и во однос на контраиндикациите за неговата употреба, сè уште нема информации. Ова ќе биде познато само кога сите студии ќе бидат завршени. Но, веќе сега се претпоставува дека оваа супстанција ќе биде најбезбедна кај оние што веќе се развиени од страна на лекарите.

Научниците повторно потсетуваат дека спречувањето на ваквите болести е најефективниот лек. Ова треба да се запомни не само за оние кои се изложени на ризик, туку и за нивните роднини - навременото лекување на зависност од дрога ги зголемува шансите за целосно закрепнување и социјална адаптација на лицето.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .