Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Мачките предизвикуваат појава на астма кај децата, а кучињата го штитат од него

Присуството во куќата каде што се наоѓа мало дете, мачки со висок степен на веројатност ќе доведат до развој на астма во иднина. Додека кучињата напротив, заштитуваат бебиња од таква болест. Една група на научници од Англија дојде до овој заклучок.

Голем број млади родители одбиваат да имаат домашно милениче или да се откажат од своето милениче во добри раце. Ваквите постапки се објаснуваат со фактот дека миленичињата може да дејствуваат како провокатори за развој на алергиски болести, особено астма.

Меѓутоа, во реалноста, само мачките можат да бидат извор на формирање на такво нарушување. За да дојдат до овој заклучок, англиските научници требаше да ги проучат податоците за состојбата на здравјето и условите за живот на повеќе од 20 илјади деца. Благодарение на ова, исто така беше можно да се утврди дека живеењето во куќа со куче за бебиња го намалува ризикот од појава на такво нарушување во просек за 40%.

Контактот со разни бактерии, вклучувајќи и со патогени, има позитивен ефект врз имунолошкиот систем на детето, бидејќи придонесува за формирање на антитела насочени кон заштита на телото од алергиски реакции. Мачките се со помала веројатност да пренесат бактерии кај децата, кои имаат позитивен ефект врз нивниот имунитет, бидејќи се попрецизни и помалку склони кон контакт со луѓето.

Покрај тоа, микроскопските антигени се присутни во нивниот слој - тоа се честички кои предизвикуваат специфичен механизам на имунолошкиот систем, што доведува до развој на астма.

Резултатите од една ваква студија ја потврдуваат информацијата дека опсесијата на младите родители со чистота и борбата против разни микроорганизми само предизвикува зголемување на инциденцата на деца со алергиски болести.

Од ова произлегува дека родителите треба да им дозволат на бебињата да стапат во контакт со домашните и странци што е можно побргу, бидејќи тоа ќе го зајакне имунитетот на бебето и ќе го спаси од астма во иднина.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .