Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Газирани пијалаци го намалуваат успехот на ИВФ

Научниците од Израел научиле дека пијалоците, кои содржат голема количина шеќер, може негативно да влијаат на in vitro оплодувањето, имено, да го намалат успехот во зачнувањето со вештачки средства.

За време на експериментот со кој се потврдуваат таквите информации, беше проучен ефектот на разни пијалоци врз женското тело по ИВФ, особено чај и кафе, топло чоколадо и слатка сода, како и енергетски пијалак. Забележано е дека не само научници од Израел, туку и специјалисти од Универзитетот Колумбија и медицинската школа Харвард учествуваа во научното истражување.

Општо земено, студијата траеше неколку години, имено од 2014 до декември 2017 година. 340 женски волонтери дејствувале како волонтери кои се обиделе да забременат користејќи ин витро оплодување.

Научниците претпоставуваа дека пијалоците кои содржат кофеин ќе имаат најголем негативен ефект. Сепак, ниту силниот чај ниту кафето не го зголемуваат ризикот од компликации кај ИВФ.

Во исто време, експериментот овозможи да се идентификува односот помеѓу пиење на пијалак кој содржи голема количина сахароза и сируп од пченка со фактори како што се ниската содржина на зрели и оплодени јајца, како и со помалку циклуси што доведуваат до раѓање.

Од ова произлегува дека жените кои решаваат да забременат со ИВФ, неопходно е целосно да се откаже од внесот на слатки газирани пијалаци - ова во голема мера ќе ги зголеми шансите за безбедно зачнување и носење бременост.

Понатамошните истражувања ќе бидат насочени кон пронаоѓање и проучување во детали за механизмот на негативниот ефект на слатка сода врз резултатите од ин витро оплодувањето.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .