Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Алкохолот е добар за постарите луѓе.

Група истражувачи од Калифорнија откриле дека алкохолот, во мали количини, е корисен дел од менито на постарите лица. Особено умерените дози на алкохол имаат позитивен ефект врз меморијата и другите когнитивни способности на мозокот, додека не се најдени негативни реакции од други внатрешни органи и системи.

Авторите на научната студија со која се потврдуваат таквите информации тврдат дека пиењето вино во мали количини ги подобрува резултатите од менталната активност на луѓето, во споредба со оние кои претпочитаат целосно да се откажат од алкохол. Позитивниот ефект на потрошувачката на таков алкохолен пијалак бил забележан само кај постарите лица.

Научниците анализирале податоци од студиите спроведени од 1984 до 2013 година, односно биле избрани околу 1,5 илјади луѓе, кои припаѓале на високо или средно општествено ниво. Специјалистите посветиле големо внимание на тоа како односот на луѓето кон алкохолот и квалитетот на алкохолот се промениле во текот на определениот временски период.

Детална студија за сите информации што им е дозволено да дојдат до заклучок - редовно, но умерено пиење вино има позитивен ефект врз меморијата, менталните способности и другите параметри на когнитивната активност на мозокот во староста. Сепак, во исто време, забележано е дека алкохолот може да го влоши текот на многу хронични заболувања. Ова покажува дека неговата употреба не е прикажана на сите лица.

За нормализирање на мозокот, се препорачува не повеќе од 2-3 пати неделно да пијат една чаша црвено вино. Меѓутоа, пред ова, најдобро е постарите да бидат подложени на целосен преглед во медицинска установа, со што ќе се спречи веројатноста за влошување на хронични болести, кои често се многу високи кај луѓето од оваа возрасна група.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .